Blaž Brodnjak. Foto: BoBo
Blaž Brodnjak. Foto: BoBo

Blaž Brodnjak je avtor izjemne preobrazbe NLB-ja, od prejemnika državne pomoči do uspešne banke, ne le v Sloveniji, temveč tudi na širšem območju. Na vseh šestih trgih, na katerih NLB deluje, je med tremi najboljšimi bankami, izbor pojasnjujejo v Združenju Manager.

Pod njegovo taktirko je NLB po pojasnilih združenja izboljšal poslovne rezultate in tudi zadovoljstvo zaposlenih. Ti ga opisujejo kot zaupanja vrednega človeka z visokimi etičnimi standardi. Prav tako je zagovornik družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja ter velik podpornik športa.

Brodnjak je univerzitetni diplomirani ekonomist, svojo izobrazbo pa je nadgradil z MBA IEDC Poslovne šole Bled. NLB-ju se je pridružil leta 2012 kot član uprave, štiri leta pozneje pa je postal njen predsednik. Predtem se je kalil v Hypo Alpe Adrii v Celovcu, Zavarovalnici Triglav, Bawag banki, Reiffeisen Krekovi banki in Bank Austrii Creditanstalt.

Bilančna vsota NLB-skupine, ki je bila konec leta 2015 približno 11,8 milijarde evrov, se je do danes skoraj podvojila. Povečali so se tudi prihodki: leta 2016 so znašali 476 milijonov evrov, konec leta 2021 pa 667 milijonov. Donos na kapital pred davki je bil lani 11,8-odstoten, čisti dobiček poslovnega leta pa je znašal 236 milijonov evrov.

Brodnjak je tudi aktiven član Gospodarskega kroga. Ob tem je predsednik Amchama Slovenija, predsednik nadzornega sveta Združenja bank Slovenije, član izvršnega odbora Rokometne zveze Slovenije ter član upravnega odbora košarkarskega kluba Cedevita Olimpija.

Menedžerka leta je Sabina Sobočan

Priznanje za menedžerko leta bo prejela Sobočan, ki je po navedbah združenja družinsko podjetje Varis Lendava uvrstila med vodilne evropske proizvajalce kopalnic – do zdaj so jih izdelali že več kot 100.000.

Varis Lendava 95 odstotkov svojih prihodkov ustvari na tujih trgih, največ v Nemčiji. Vse bolj se usmerja k zelenim rešitvam in je med drugim razvil do okolja prijazen "zeleni beton". Sabina Sobočan stavi na vključujoče vodenje, zaposleni pa jo opisujejo kot odločno in vztrajno pri doseganju ciljev, so zapisali v utemeljitvi.

Sobočan je magistrica ekonomskih znanosti. Svojo poslovno pot je gradila v več podjetjih, Varisu se je pridružila leta 2013, vodenje družbe pa je prevzela dve leti pozneje. Od tedaj so se čisti prihodki podjetja povečali za 2,5-krat in so konec lanskega leta znašali 31,9 milijona evrov. Čisti dobiček se je v času njenega vodenja podeseteril in znaša 6,3 milijona evrov.

Bistveno je v teh letih zrasla tudi dodana vrednost, in sicer na 67.000 evrov na zaposlenega, kar je 65 odstotkov več od povprečja panoge, so poudarili v Združenju Manager.

Sabina Sobočan je aktivna v številnih organizacijah. Je članica upravnega odbora zbornice za gradbeništvo in gradbene materiale, članica predsedstva in upravnega odbora pomurske gospodarske zbornice, članica Združenja Manager in upravnega odbora sekcije menedžerk ter delovne skupine za trajnostno voditeljstvo, članica Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) in združenja žensk SBC Ona ter združenja FAM – Društvo poslovnih žensk Slovenije.