Ponekod je za plačilo položnice treba odšteti tudi 4 evre.  Foto: BoBo
Ponekod je za plačilo položnice treba odšteti tudi 4 evre. Foto: BoBo

Analiza Banke Slovenije kaže, da je za tradicionalne in e-komitente najcenejša Delavska hranilnica, ki svojim strankam za plačilne storitve zaračuna od 27 do 32 evrov na leto. Najdražji sta SKB banka, ki tradicionalnim komitentom zaračuna 170 evrov; in NLB, ki e-komitentom zaračuna dobrih 56 evrov. NLB je sicer najdražja tudi za tradicionalne pravne osebe, ki za plačilne storitve odštejejo letno več kot 1.300 evrov. Za pravne osebe, ki poslujejo elektronsko, je najdražja Sparkasse. Za obe vrsti pravnih oseb pa je najcenejša Primorska hranilnica Vipava, ki za svoje storitve računa trikrat manj kot najdražji banki.

Da omenjene banke cenovno izstopajo navzgor ali navzdol, ugotavljajo tudi na Zvezi potrošnikov Slovenije. "Vsekakor priporočamo tistim, ki imajo željo, možnost, sposobnost, da uporabljajo elektronske storitve. Pozivamo pa tudi banke, da tudi ta plačila na okencih ohranijo na nekih razumnih ravneh," je pozvala Alina Meško z ZPS-ja.

Vnebovpijoče je namreč plačilo položnice na SKB banki, ki znaša 4 evre. "Tukaj menimo, da bi cene morale biti dostopne tudi tistim, ki elektronskih načinov ne morejo, ne želijo, kakor koli, nimajo možnosti uporabljati."

Že nekaj let so aktualni različni paketi, v katere banke in hranilnice vključijo različne storitve. A Meškova opozarja, da je dobro pogledati, kaj je v paketu, ali je uporabno in če prinaša prihranek. Komitenti lahko v primerjalniku, dostopnem na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije, brezplačno pogledajo, koliko plačujejo zdaj in koliko bi prihranili, če bi zamenjali banko ali hranilnico.