Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Kot so sporočili iz trgovskega podjetja Mercator, se bodo bruto osnovne plače zaposlenim v povprečju dvignile za sedem odstotkov, podjetje pa bo za stroške dela v letu 2024 zato namenilo več kot 18 milijonov evrov dodatnih sredstev. Dodali so, da bodo hkrati z zvišanjem osnovnih bruto plač ohranjena plačna razmerja med različnimi delovnimi mesti.

Povišanje velja od 1. januarja letos, tako da bodo zaposleni višje zneske prejeli že ob naslednjem izplačilu plače. "Za delovna mesta prodajalec, komisionar in voznik, ki predstavljajo skoraj polovico zaposlenih v Mercatorju, se bo osnovna bruto plača s sedanjih 1100 evrov povišala na 1270 evrov," so poudarili v sporočilu za javnost.

"Leto 2024 smo začeli z vlaganji v zaposlene, v konkurenčnost Mercatorja in krepitev strateškega sodelovanja z lokalnimi dobavitelji. Prepričani smo, da bomo s povišanjem osnovnih bruto plač za vse zaposlene uspešno dosegali svoje poslovne cilje in tudi v prihodnje zagotavljali poslovno rast in razvoj Mercatorja," je ob tem sporočil predsednik poslovodstva Mercatorja Tomislav Kramarić.

Minimalna plača bo letos znašala najmanj 1253,9 evra

Minimalna plača je v letu 2023 znašala 1203,36 evra, po uskladitvi z inflacijo v preteklem letu, ki je znašala 4,2 odstotka, pa bo letos višja za vsaj 50,54 evra bruto in bo znašala najmanj 1253,9 evra. Minimalna plača se mora namreč enkrat letno uskladiti najmanj z rastjo cen življenjskih potrebščin.

Da bi se osnovne plače zvišale na raven minimalne plače in da bi se nato redno višale glede na vsakoletno uskladitev z inflacijo, pa konec preteklega leta ni uspelo sindikatu Tuš, ki se je z upravo dogovoril za dvig osnovnih plač s 1060 na 1180 evrov bruto.

Mercator je sredi novembra lani podpisal pogodbo o nakupu 100-odstotnega deleža Engrotuša. Postopek za pridobitev soglasja Agencije RS za varstvo konkurence (AVK) je v teku. Če bo Mercator dobil zeleno luč, bo med drugim sledil tudi prevzem Tuševih trgovin.