Mercator prehaja pod okrilje Fortenove. Foto: BoBo
Mercator prehaja pod okrilje Fortenove. Foto: BoBo

S tem se omogoča prenos Mercatorja s finančno nasedlega Agrokorja pod okrilje Fortenove, so sporočili iz družbe.

Mercatorjev dolg bodo nadomestili z obveznicami Fortenova grupe, na podlagi katerih bosta ameriški sklad HPS Partners in banka VTB Europe zagotovila 385 milijonov evrov, potrebnih za refinanciranje. "S tem postopkom bodo delnice Mercatorja po koncu postopka izdaje obveznic prenesene na Fortenova grupo," so zapisali pri Fortenovi. Fortenova, ki bo po prenosu postala 88-odstotni lastnik Mercatorja, bo sicer predvidoma morala objaviti tudi prevzemno ponudbo.

Kot je ob podpisu pogodbe poudaril član upravnega odbora in izvršni direktor Fortenove Fabris Peruško, je z refinanciranjem Mercatorjevega dolga odpravljena ena ključnih težav, ki so bremenile upravljanje družbe od leta 2014. "Mercatorjev dolg je zdaj del zadolženosti Fortenova grupe, s tem imajo vse članice skupine enak kreditni in lastniški status," je poudaril.

Peruško je še dodal, da tako Fortenova dokazuje, da dejavno upravlja operativne procese in svoj portfelj. "V okviru tega smo uspešno realizirali prodajo poslovnega področja zamrznjene hrane, okrepili strukturo kapitala in finančni položaj," je še navedel v današnjem sporočilu.

Delničarji prikimali marca

Soglasje za refinanciranje Mercatorjevega dolga z razširitvijo obstoječega finančnega dogovora med HPS-jem in VTB-jem v znesku do največ 390 milijonov evrov so sredi marca podali delničarji Fortenove. Takrat so potrdili tudi sklep o zamenjavi delnic Sberbanka v Mercatorju za delež v Fortenovi. Prenos 18,53 odstotka delnic Mercatorja se je zgodil konec marca, lastniški delež Sberbank v Fortenovi pa se je povečal na 44 odstotkov.

Pot za prenos Mercatorja na Fortenovo, ki je na Agrokorjevem pogorišču nastala po obsežni finančni poravnavi, je sicer pred kratkim odprlo soglasje srbskega urada za varstvo konkurence k nameri Fortenove za prevzem nadzora nad Mercatorjem na srbskem trgu.

Že septembra lani je medtem zeleno luč za prenos prižgala tudi Evropska komisija, nekaj pred tem pa je Vrhovno sodišče RS razsodilo, da je treba Mercatorjeve delnice, ki jih je Javna agencija RS za varstvo konkurence konec leta 2019 za zavarovanje ugotovljenega prekrška v zgodbi o prevzemu polnilnice vode Costella začasno odvzela, nemudoma vrniti Agrokorju.