Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut
Foto: MMC RTV Slovenija/Blaž Plut

Na tokratnem razpisu imajo interesenti za vložitev vloge 30 dni časa, njihovo odpiranje pa bo 15 dni zatem, je razvidno iz razpisa, objavljenega v slovenskem in evropskem uradnem listu. Ministrstvo jih lahko zaprosi še za dopolnitev vloge. Vlagatelji bodo o izidu izbirnega postopka obveščeni najpozneje v roku 30 dni od odpiranja vlog.

Po programu za večjo letalsko povezljivost Slovenije v obdobju 2023–2025 je na prvem prednostnem seznamu skupno 10 prog, in sicer štiri za polete na končno destinacijo – Bruselj, Skopje, Praga in Berlin – ter šest za polete na letališča, od koder bodo lahko potniki leteli naprej, to so Dunaj, København, Atene, Madrid, Amsterdam in Helsinki.

Sorodna novica Državna pomoč za vzpostavitev povezav z Madridom in Københavnom

Na drugem seznamu so povezave z Rimom, Stockholmom, Oslom, Barcelono, Lizbono, Prištino in Parizom. Na tretjem seznamu pa so vse destinacije na ozemlju skupnega evropskega zračnega prostora (ECAA), kamor sodijo države EU-ja, Norveška in Islandija ter Albanija, BiH, Severna Makedonija, Črna gora, Srbija in Kosovo.

Program predvideva subvencioniranje 50 odstotkov letaliških pristojbin na treh mednarodnih letališčih Brnik, Maribor in Portorož za prevoznike, ki bodo vzpostavili polete na razpisanih povezavah. Upravičeni prevozniki bodo subvencije prejeli na podlagi trimesečnih poročilih o opravljenih poletih in o številu prepeljanih potnikov.

Na prvih treh razpisih izkupiček štiri nove letalske povezave

Na podlagi lanskega aprilskega razpisa je septembra lani v Luksemburg začela leteti luksemburška letalska družba Luxair, na podlagi drugega razpisa s konca lanskega junija pa bo s poletnim voznim redom, ki bo začel veljati konec marca, v Rigo začel leteti prevoznik Air Baltic.

Na tretjem razpisu sta bila izbrana letalska prevoznika Iberia Airlines in Norwegian Air, ki bosta prejela državno pomoč za vzpostavitev povezav z Madridom oz. Københavnom. Madrid in Ljubljano bosta povezovala med 29. julijem in 5. septembrom, København in Ljubljano pa od 29. aprila do 31. oktobra 2025.