Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport so v okviru razpisa prejeli 98 vlog, od teh 43 za popolno prenovo in 55 za novogradnje nastanitvenih obratov. Višina skupaj zaprošenih sredstev je bila 86,6 milijona evrov, ministrstvo pa je imelo po znižanju sredstev zaradi prilagoditev načrta za okrevanje in odpornost na voljo 58 milijonov evrov, je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil minister Matjaž Han.

"Podprli smo 58 projektov, od tega 25 za popolno prenovo in 33 za novogradnje, tako da smo za to porabili 57,1 milijona evrov. Vse te naložbe bodo sicer vredne 217 milijonov evrov," je dejal minister in poudaril, da se bodo odražale tudi v gospodarski rasti, pomagale bodo tudi gradbenemu sektorju.

Slovenski turizem bo na podlagi razpisa po njegovih pojasnilih pridobil 1168 novih zelo kakovostnih nastanitvenih enot, s čimer sledijo večletni strategiji slovenskega turizma, ki govori o butični, trajnostni in zeleni ponudbi. "Vse te nastanitve dvigajo dodano vrednost, to, kar si v gostinstvu in turizmu absolutno želimo," je dejal Han.

Podpora predvsem tistim, ki nameravajo dvigniti kakovost

Po pojasnilih generalne direktorice direktorata za turizem na ministrstvu Dubravke Kalin so podprli največ hotelov, in sicer jih bodo 20 podprli s 23,5 milijona evrov. Sledijo penzioni, podprli jih bodo 17 s 13,7 milijona evrov, šest gostišč bo prejelo 5,8 milijona evrov, 12 glampingov pa bo prejelo 12,5 milijona evrov. Tri turistične kmetije bodo podprli z 1,6 milijona evrov.

"Izjemnega pomena pri tem razpisu je bilo to, da podpremo tiste, ki nameravajo dvigniti kakovost svojega namestitvenega obrata," je poudarila tudi Kalin. Kot je dodala, so podprli osem projektov, pri katerih gre za trizvezdnične nastanitve, 36 projektov na ravni štirizvezdičnih nastanitvenih objektov, 13 projektov s petimi zvezdicami in "celo projekt s šestimi zvezdicami, kar je mogoče v primeru glampinga". Glavnino projektov, 50 od 58 podprtih, predstavljajo projekti najvišje kakovosti, je poudarila.

Sorodna novica Rekordni turistični obisk: julija v Sloveniji milijon turistov, skoraj 80 odstotkov tujih

Na razpisu so opazili veliko zanimanje mikropodjetij, in sicer je bilo med prijavitelji uspešnih 31. Podprli so še 17 malih podjetij, osem srednje velikih in dve veliki. Največ naložb bodo izvedli na območju vzhodne Slovenije, in sicer 42 v skupni vrednosti 41,8 milijona evrov. V zahodni Sloveniji jih bodo izvedli 11, en projekt z območja manj razvitih območij zahodne Slovenije in štiri projekte v tako imenovanem območju belih lis.

Neporabljena sredstva, okoli 800.000 evrov, bodo po Hanovih pojasnilih ponudili naslednjemu prijavitelju, ki je sicer zaprosil za večji znesek. Če ne in če bo to mogoče, pa bodo sredstva po Hanovih besedah porabili za obnovo prizadetih turističnih nastanitev v poplavah. Panogi bodo sicer po ministrovih pojasnilih reševali z načrtovanim zakonom o obnovi.

Lani in letos na treh razpisih podprtih 136 turističnih projektov

Minister Han je še spomnil, da se z odobritvijo naložbenih projektov v turistične nastanitve skupaj z naložbami v prestrukturiranje gorskih centrov in namestitve iz lanskega razpisa ter z letošnjim razpisom v javno turistično infrastrukturo začenja zadnji sklop enega največjih naložbenih ciklov v slovenskem turizmu.

"Na vseh treh javnih razpisih smo lani in letos s sofinanciranjem v vrednosti 142 milijonov evrov evropskih in javnih sredstev podprli skupaj 136 projektov ter s tem spodbudili naložbe v slovenskem turizmu v skupni vrednosti 359 milijonov evrov," je dejal.

Kalin je nove razpise napovedala v letu 2024 v vrednosti 21,9 milijona evrov. Po njenih besedah bo šlo za naložbe v mehkejše vsebine in produkte, ki jih turizem potrebuje. Je pa do 18. septembra odprt tudi razpis za sofinanciranje uvajanja okoljskih znakov v okviru zelene sheme slovenskega turizma, je spomnila.