Foto:
Foto:
Mip v stečaj?

"Za Mip ni mogoča druga rešitev kot začetek stečajnega postopka oz. v najboljšem primeru prisilne poravnave. Kako se bo zadeva odvila, bomo videli na ponedeljkovi seji nadzornega sveta, ko bo predstavljena pričakovana rešitev s strani vršilcev dolžnosti uprave," pravi Čater, Mipov nadzornik, ki zastopa interese delavcev in je tudi predsednik Sindikata kmetijstva in živilske industrije Slovenije.

Delavci: Zdrav del družbe se lahko ohrani
Delavci se s stečajem ne strinjajo, češ da obstaja možnost ohranitve zdravega dela družbe Mip. Zato so na seji upravo pozvali, naj stori vse, da se podjetje izogne stečaju. Sprejeli so tudi sklep, da svojima predstavnikoma ne dajejo soglasja za podporo morebitne uvedbe stečajnega postopka. Vodstvo Mipa v odstopu so pozvali, da do roka konzorciju bank upnic dostavi zahtevane bančne podatke. Banke upnice naj bi namreč o konverziji terjatev znova razmislile po preučitvi revidiranega poročila o poslovanju Mipa.

"Na osnovi videnega in poročila državnega sekretarja, ki sem ga dobil danes zjutraj, je zelo malo možnosti, da bi banke privolile v ta scenarij," pravi Čater, ki skoraj ne vidi več možnosti, da bi banke upnice svojih več kot 70 milijonov evrov terjatev spremenile v več kot 75-odstotni lastniški delež v Mipu.

Potekajo postopki za izredno odpoved delovnega razmerja po krivdi delodajalca
Vodstvo Mipa v odstopu uradni odgovor bank pričakuje do ponedeljka, sicer bo nadzornikom predlagalo kakšno drugo metodo finančnega prestrukturiranja Mipa.

Nekateri Mipovi delavci, člani sindikata, so medtem že pooblastili sindikat, da v njihovem imenu začne postopek za izredno odpoved delovnega razmerja po krivdi delodajalca. Več kot 700 zaposlenih v skupini Mip v Sloveniji namreč še vedno čaka na prvo letošnjo plačo.

M. N.

Mip v stečaj?