Slovenija s polizdelki in sestavnimi deli za industrijo skoraj četrtino blagovne menjave z Nemčijo naredi na Bavarskem. Foto: EPA
Slovenija s polizdelki in sestavnimi deli za industrijo skoraj četrtino blagovne menjave z Nemčijo naredi na Bavarskem. Foto: EPA

Predsednik vlade Robert Golob se je med delovnim obiskom v Münchnu sešel z ministrskim predsednikom Bavarske Markusom Söderjem in se udeležil poslovno-investicijskega kongresa, ki ga je organiziralo več slovenskih partnerjev.

Sorodna novica Kitajska zaradi "zmotnih in protekcionističnih" carin razmišlja o tožbi EU-ja pred WTO-jem

Težava kitajskih avtomobilov

Slovenija in Bavarska imata že tradicionalne močne gospodarske odnose, ki se odražajo v več kot tri milijarde evrov letne blagovne menjave. Med pomembnejšimi panogami sodelovanja je avtomobilska industrija. Napovedana uvedba carin Evropske unije za kitajske avtomobilske uvoze pa zaradi nevarnosti povračilnih ukrepov Kitajske skrbi nemške proizvajalce vozil.

Golob je potrdil, da so danes govorili tudi o tej temi. "Živimo v neki novi geopolitični realnosti, svetovna gospodarstva so spremenila svoj pristop tako do proste trgovine kot tudi do razvoja. Danes si upam trditi, da obstajajo vsaj tri gospodarske velesile, na eni strani Kitajska in Združene države Amerike, na drugi strani Evropska unija, ki mora vsaka poskrbeti za svetovno konkurenčnost svojega gospodarstva. V tem kontekstu je treba preučevati vse ukrepe," je v izjavi za medije dejal Golob.

Ob tem je ocenil, da bo novoustanovljena Evropska komisija še preučila ukrepe glede uvoza kitajskih avtomobilov. "Kakšne bodo na koncu odločitve, počakajmo, časa je še dovolj. Razumem zaskrbljenost na eni strani, razumem pa tudi to, da to ni stvar enostranskih odločitev kogar koli, v tem primeru tudi ne Evropske komisije in da je stvar še v nekem delu tudi odprta," je dejal v izjavi ob robu konference Invest and Connect: Slovenian Bussiness Pitch.

Sorodna novica Michel: O vodilnih položajih v EU-ju se še nismo dogovorili

Novo evropsko vodstvo

Glede sestavljanja nove Evropske komisije je dejal, da so se na srečanju predsednikov vlad iz vrst liberalcev dogovorili, da skupaj oblikujejo grozd področij, ki skupino zanimajo, z namenom, da bi lahko povečali vpliv liberalnih politik na področju svetovne konkurenčnosti. Na vprašanje, ali si Slovenija želi resor konkurenčnosti v novi komisiji, je odgovoril, da "Slovenija v ta proces ne gre samostojno, ampak gremo v povezavi s preostalimi podobno mislečimi državami".

Sorodna novica Slovenija bo leta 2025 postala polnopravna članica Evropske vesoljske agencije

Nemčija, Slovenija in vesolje

Slovenski premier se je ob tem dotaknil tudi ukrepov za krepitev gospodarskega sodelovanja z Bavarsko. Spomnil je, da bosta partnerici prihodnje leto zaznamovali 50 let dvostranskega sodelovanja.

"Želimo si, da bi jo res zaznamovali na tak razvojno zanimiv način," je dejal in opozoril, da je Slovenija v torek pridobila potrditev polnopravnega članstva v Evropski vesoljski agenciji (ESA). "Slovenski načrti, tudi z Bavarsko, so zelo povezani z razvojem vesoljskih tehnologij. Naš četrti satelit bo letel v vesolje v sodelovanju z bavarsko industrijo, z njihovo raketo Isar, to je mogoče eden od tistih lepih projektov za prihodnost."

Pomembna razvojna središča

Ob tem se je na konferenci, ki jo je Nogometna zveza Slovenije (NZS) dan pred drugo tekmo Slovenije na evropskem prvenstvu v Nemčiji pripravila v sodelovanju z gospodarskimi ministrstvom, agencijo Spirit in Slovensko turistično organizacijo, na njej pa je sodeloval tudi bavarski gospodarski minister Hubert Aiwanger, Golob dotaknil tudi drugih vprašanj gospodarskega sodelovanja.

Sorodna novica Evropska komisija: Slovenija naj okrepi gospodarsko konkurenčnost z boljšimi pogoji za naložbe

Poslovneže iz Bavarske in Nemčije je opozoril na primer farmacevtske industrije, ki je Slovenijo prepoznala za pomemben razvojno središče. "To bi lahko naredila še kakšna panoga, recimo avtomobilska, država pa bo ustvarila ustrezne pogoje, tudi davčne," je dejal in napovedal, da vlada pripravlja davčne spremembe, s katerimi bi privabili mlajše strokovnjake, ki bi delali v Sloveniji.

Sorodna novica Slovenec, ki skrbi, da bodo audiji po cesti vozili sami

Na obisku v Münchnu je tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, ki je pogovore ocenil za izjemno koristne. Te so se po njegovih besedah dotaknili tudi možnosti povečanja dodane vrednosti slovenskih dobaviteljev avtomobilski industriji, pri čemer se bo slovenska delegacija sešla tudi s predstavniki skupine BMW.

"Med drugim je zanimivo to, da imamo v BMW-ju Slovenca, ki je v skupini na najvišjih položajih in je zadolžen za nove dobavitelje ter bomo tudi z njim imeli sestanek, da vidimo, kaj je treba storiti, da dvignemo dodano vrednost oziroma da v verigi naredimo korak naprej," je dejal minister.

"Tradicionalna zavezništva niso več samoumevna"

"Gospodarski položaj v Evropi ni preprost. Tradicionalna zavezništva, tudi med Slovenijo in Nemčijo na gospodarskem področju, niso več samoumevna. Mislim, da moramo reinvestirati tudi v tradicionalne partnerje, kot je Nemčija. S to konferenco delamo prav to. Želimo poudariti odličnost slovenskega gospodarstva, znanja in novih tehnologij," je za Radio Slovenija dejala veleposlanica v Nemčiji Ana Polak Petrič.

Predsednica republike: Z enotnostjo do najvišjih ciljev

Predsednica republike Nataša Pirc Musar se je na sprejemu ob dnevu državnosti slovenski skupnosti v Münchnu zahvalila za trud pri ohranjanju slovenske identitete v tujini. Poudarila je, da je bila pot do samostojnosti in polnopravnega članstva v mednarodni skupnosti plod trdega dela Slovenk in Slovencev tako doma kot po svetu, ki so prispevali k razvoju danes moderne, demokratične in uspešne države. Posebej se je zahvalila zbranim, ki so si dom ustvarili v Münchnu.

"Slovenke in Slovenci v različnih državah sveta ste naši ambasadorji, nosilci naše kulture, jezika in vrednot. Vaša predanost domovini ter ponos sta izjemno pomembna, saj ste most med Slovenijo ter preostalim svetom, v vašem primeru Nemčijo," je dejala ter se jim zahvalila za trud pri ohranjanju slovenske identitete v tujini ter za zastopanje Slovenije.

Izpostavila je še pomen gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Nemčijo kot našo najpomembnejšo gospodarsko partnerico in prijateljsko državo, ki obenem letos gosti evropsko nogometno prvenstvo. Na njem nastopa tudi slovenska nogometna reprezentanca, ki je po besedah predsednice s svojo vztrajnostjo in borbenostjo potrditev, da imamo v Sloveniji vrhunske športnike.

Sorodna novica Hofer registriral pravice za geslo "kdor ne skače, ni Sloven'c"

"Nogomet je strast in v slovenskem primeru tudi dokaz, kako lahko z enotnostjo, timskim delom in nepopustljivostjo dosežemo najvišje cilje," je dejala in izrazila prepričanje, da bo slovenska reprezentanca uspešno zastopala barve države tudi na četrtkovi tekmi proti Srbiji.
To si bodo poleg Pirc Musarjeve ogledali še premier Golob, zunanja ministrica Tanja Fajon ter gospodarski minister Han. Vsi trije so se udeležili tudi sprejema, ki so ga v restavraciji v okviru olimpijskega parka v mestu organizirali slovensko veleposlaništvo v Berlinu, generalni konzulat v Münchnu in Nogometna zveza Slovenije.

Predsednica republike se je še zahvalila vse športnikom za njihove dosežke in združevanje naroda, obenem pa pričakuje nove uspehe slovenskih športnikov na bližajočih olimpijskih igrah. Slavnostni nagovor je zaključila s sloganom "Kdor ne skače, ni Sloven'c", ki je po njenem prepričanju last slovenskih navijačev ter si ga ne bi sme nihče prisvojiti.

Poslovno-investicijski kongres v Münchnu