V Laškem so potrdili, da so prejeli dva sklepa urada za varstvo konkurence. Foto: EPA
V Laškem so potrdili, da so prejeli dva sklepa urada za varstvo konkurence. Foto: EPA
Prodaja Mercatorja še zmeraj razburja slovensko javnost. Foto: RTV SLO
Kdo bo zmagal v vojni za Mercator

Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Radenska, Infond Holding, Center naložbe in družba Kolonel so se znašle na rešetu, ker so skupaj pridobile 57,23-odstotni lastniški delež Mercatorja in s tem skupni nadzor nad družbo, česar pa naj v roku ne bi priglasile. Do odločitve urada jim je varuh prepovedal tudi razpolaganje z delnicami Mercatorja.

Pivovarji: Dokazov ni
V Laškem so se na očitke že odzvali, in sicer menijo, da gre za "neutemeljen konstrukt brez vsakršnih dokazov in indicev".

Sicer so potrdili, da so prejeli dva sklepa urada za varstvo konkurence. V prvem jim očitajo opustitev priglasitve koncentracije s pravili konkurence, v drugem pa jim je prepovedana odsvojitev in obremenitev delnic Mercatorja brez njegovega predhodnega soglasja.

Iz Pivovarne Laško so še sporočili, da v uradu navajajo, da ima Pivovarna Laško skupaj z odvisnima družbama Pivovarno Union in Radensko v Mercatorju 27,39-odstotni delež. To po besedah pivovarjev ne drži, saj naj bi ta delež znašal le 23,34 odstotka. Prav tako ne držijo navedbe o tem, kako naj bi posamezne, med sabo povezane družbe pridobivale lastniške deleže.

V Laškem vlada gotovost v svoj prav
"Družba Pivovarna Laško skupaj s Pivovarno Union in Radensko nima kontrolnega deleža v družbi Mercator," sporočajo iz Laškega. Prav tako naj ne bi imeli skupnega nadzora nad Mercatorjem z ostalimi družbami. "Gre za samostojne družbe s samostojno naložbeno politiko," še dodajajo. Napovedali so tudi, da bodo sklepa temeljito preučili in vložili ustrezna pravna sredstva, za katera menijo, da jih bo urad za varstvo konkurence upošteval. V nasprotnem primeru pa je Pivovarna Laško prepričana tudi v svoj uspeh v sodnem postopku.

Kot je znano, je premier Janša pred kratkim izjavil, da je bila prodaja paradržavnega deleža Mercatorja napaka, saj je tako prišlo do krepitve domačega monopola.

Kdo bo zmagal v vojni za Mercator