Istrabenz pestijo hudi dolgovi. Foto: MMC RTV SLO
Istrabenz pestijo hudi dolgovi. Foto: MMC RTV SLO
Reševanje Istrabenza

Kot je Istrabenz objavil na straneh Ljubljanske borze, so nadzorniki podprli mnenje uprave, da v družbi niso podani nobeni pogoji, ki bi narekovali ravnanje po določilih zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi plačilne nesposobnosti in prisilnem prenehanju.

Prenagljena odločitev ne bi bila smotrna
V tem trenutku kakršna koli prenagljena odprodaja dela strateških in portrfeljskih naložb po cenah, ki so na najnižjih ravneh zadnjih let in ki po mnenju uprave in nadzornega sveta ne odražajo njihovega dejanskega potenciala rasti, ne bi bila smotrna, so še sklenili nadzorniki in dodali, da verjamejo, da taki ukrepi ne bi bili v interesu delničarjev holdinga, pa tudi ne bank.

Banke naj bi odobrile odlog plačil
Sicer pa naj bi, kot poroča TV Slovenija, vseh 19 bank upnic Istrabenzu že odobrilo 6-mesečni odlog plačil. V dveh večjih slovenskih bankah, Novi Ljubljanski banki in Novi kreditni banki Maribor, so za MMC dejali, da o tem ne morejo govoriti, ker gre za zaupne podatke.

Istrabenz si želi sodelovanja s Petrolom
Uprava Istrabenza je nadzornike tudi seznanila s pogovori z družbo Petrol o potencialih za združevanje na področju energetske dejavnosti, ki je "smiselno in potrebno ter v interesu obeh družb". Pri tem bo Istrabenz vztrajal pri enakopravnem sodelovanju, so sklenili nadzorniki.

Nadzorni svet se je tudi seznanil, da so Petrolovi nadzorniki - Petrol je, kot je znano, s tretjino delnic največji posamični lastnik koprske družbe - zavrnili imenovanje nominacijskega odbora in da bo že oblikovana komisija nadzornega sveta Petrola pripravila predloge za nove kandidate nadzornega sveta Petrola. Istrabenz ima v Petrolu nekaj manj kot štiriodstotni lastniški
delež.

E. S./T. K.

Reševanje Istrabenza