Manuela Božič Badalič je opozorila, da je občinska komisija za mandatna vprašanja že v ponedeljek potrdila razrešitev nadzornikov Sončnega Kanina. Foto: BoBo
Manuela Božič Badalič je opozorila, da je občinska komisija za mandatna vprašanja že v ponedeljek potrdila razrešitev nadzornikov Sončnega Kanina. Foto: BoBo

Zdaj že nekdanji nadzorniki Marko Gorjanc, Uroš Zupan in Boštjan Novosel so v sporočilu za javnost sporočili, da so si prizadevali za učinkovito in gospodarno poslovanje družbe, vendar so pri svojem delu ugotovili, da "niso izpolnjeni pogoji za nadaljnje skrbno in odgovorno opravljanje funkcije", pa tudi, "da ne morejo zagotavljati ustreznega varovanja interesov in premoženja Občine Bovec".

Med glavnimi razlogi za odstop so navedli določene kršitve, malomarnosti in neskrbno ravnanje direktorice Sončnega Kanina Manuele Božič Badalič. Očitajo ji tudi nepravočasno in kontradiktorno poročanje, zaradi česar so predlagali njeno razrešitev, ki pa je občinski svet kot pristojni organ ustanoviteljice ni obravnaval.

Nadzorni svet je po njihovih navedbah z namenom preprečevanja škode družbi in občini Bovec predlagal izredno revizijo in skrbni pregled družbe, česar občina kot ustanoviteljica prav tako ni obravnavala.

Nadzorniki: Občina in župan se na informacije nista odzvala

Kot so še zapisali Gorjanc, Zupan in Novosel, so vse svoje sklepe, predloge in vprašanja pošiljali bovškemu županu Valterju Mlekužu, a se ta po njihovih informacijah ni obrnil na pristojne organe in odbore občine, prav tako občinski svet ni odločal o nobenem sklepu nadzornega sveta, "čeprav gre za izjemno kritično situacijo, ko je smučišče Kanin zaprto".

Občina Bovec po njihovih navedbah ne spoštuje določil zakona o gospodarskih družbah, koncesijske pogodbe in internih aktov glede pristojnosti in opravljanja funkcije nadzornega sveta, "kar posledično pomeni, da nadzorni svet ne more učinkovito zagotavljati varstva interesov občine Bovec, njenih občanov in vseh deležnikov, v interesu katerih je uspešno delovanje smučišča Kanin".

"Zaradi navedenega predstavniki Občine Bovec v nadzornem svetu ugotavljamo, da ne moremo skrbno in odgovorno opravljati svoje funkcije," so sklenili.

Smučišče Kanin v prihajajoči sezoni ne bo obratovalo. Foto: MMC RTV SLO
Smučišče Kanin v prihajajoči sezoni ne bo obratovalo. Foto: MMC RTV SLO

Božič Badalič: Občinski svet Gorjanca razrešil že 20. oktobra

Božič Badalič pravi, da ni prejela nobene odstopne izjave nobenega od navedenih članov nadzornega sveta, je pa občinski svet že 20. oktobra glasoval in potrdil razrešitev Gorjanca s funkcije.

Glede trditev nadzornikov, da so se za odstop odločili zaradi kršitev in neskrbnega ravnanja direktorice, je Božič Badalič navedla, da nekaterih sklepov nadzornega sveta ni in jih ne bo izvršila. Ob tem je priložila pismo odvetnika Mihe Sotlarja, tudi bovškega občinskega svetnika, v katerem je ta kot razlog za predlog za Gorjančevo razrešitev in kazensko ovadbo ter odškodninsko tožbo zoper vse tri nadzornike navedel sklep nadzornikov s seje na začetku oktobra.

Nadzorniki poslovodstvo "silili", naj kazensko ovadi zastopnika proizvajalca

Takrat je nadzorni svet poslovodstvu naložil, da v tednu dni vloži kazensko ovadbo zoper zastopnika proizvajalca Pome zaradi znakov izsiljevanja in morebitnih drugih kaznivih dejanj, ki izhajajo iz njegovih ravnanj. Omenjeni zastopnik je Alain Furlani, sicer lastnik družbe Furlani. Sotlar je zapisal, da do danes ni znano, zakaj bi Sončni Kanin moral ovadbo vložiti.

Nadzorni svet je zato s sprejetjem omenjenega sklepa po Sotlarjevi presoji direktorico silil v nezakonito ravnanje, zato je Božič Badalič ravnala pravilno, ko ovadbe ni vložila. Poleg tega pa je nadzorni svet javnega podjetja, tako Sotlar, tudi izdatno prekoračil svoja pooblastila in pristojnosti. "Grobo kršenje veljavne zakonodaje Marka Gorjanca, nalaganje sklepov meni osebno, ki bi družbi lahko povzročili škodo, ter številne kazenske in odškodninske tožbe in hkrati kršenje zakonodaje glede zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, kar bo obravnavala tudi Komisija za preprečevanje korupcije, so razlogi za odstop Marka Gorjanca," je v odzivu zapisala direktorica Sončnega Kanina.

Božič Badalič je ob tem napovedala, da bo zoper vse člane nadzornega sveta vložila tudi kazenske ovadbe.

Foto: TV Slovenija/Posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/Posnetek zaslona

Kanin v prihajajoči sezoni ne bo obratoval

Oktobra je postalo jasno, da krožno-kabinska žičnica Kanin v prihajajoči smučarski sezoni ne bo obratovala, saj ne bo mogla pravočasno pridobiti uporabnega dovoljenja. Občina Bovec kot lastnica si je sicer prizadevala za zamenjavo žičnice z novo. Ob tem je računala na poseben zakon za prenovo te žičnice, potem ko Kanin na lanskem javnem razpisu za vlaganja v trajnostno preoblikovanje slovenskega turizma, katerega del so bile tudi naložbe v nove žičniške naprave, denarja zaradi neustrezne prijave ni prejel.

Generalna policijska uprava pa je na podlagi naznanila suma storitve kaznivega dejanja sprožila predkazenski postopek v povezavi z obratovanjem kaninskih žičniških naprav. Postopek vodi Nacionalni preiskovalni urad (NPU), je pred kratkim poročal časopis Dnevnik. Neuradno naj bi preverjal, ali so na Kaninu z neustrezno vzdrževanimi žičnicami ogrožali varnost ljudi.

Božič Badalič je pred kratkim dejala, da je preiskava ne skrbi. Kabinska žičnica na Kanin je imela ves čas veljavno obratovalno dovoljenje, ki velja do konca leta, in v zadnjih dveh letih ni bilo primerov, ko bi jo po protokolih morali ustaviti, je utemeljila.

Kanin, spirala (ne)odgovornosti
Odstopi iz nadzornega sveta Sončnega Kanina