Luka Koper si bo do 28. oktobra vzela čas, da poda stališče do predloga tristranskega sporazuma, ki naj bi ga v sredo posredovali iz Sindikata izvajalcev pristaniških storitev. Foto: BoBo
Luka Koper si bo do 28. oktobra vzela čas, da poda stališče do predloga tristranskega sporazuma, ki naj bi ga v sredo posredovali iz Sindikata izvajalcev pristaniških storitev. Foto: BoBo

Delo uprave pri razreševanju problematike izvajalcev pristaniških storitev (IPS) je prvi nadzornik Janez Požar ocenil kot zadovoljivo. Na skoraj štiri ure trajajoči seji je nadzorni svet ugotovil, da je uprava Luke Koper uresničila vse kratkoročne ukrepe, kot je bilo dogovorjeno na zadnji, avgustovski seji nadzornega sveta.

Uprava bo morala poročati vsako četrtletje
Nadzorniki so upravi tokrat naložili, da vsako četrtletje poroča o omenjeni problematiki in morebitnih ugotovljenih kršitvah ter da do konca leta pripravi osnutek dolgoročnih ukrepov za ureditev izvajanja pristaniških storitev.

Predloga tristranskega sporazuma, ki naj bi ga v sredo polali iz Sindikata izvajalcev pristaniških storitev (SIPS), Požar ni mogel komentirati, saj z njegovo vsebino ni bil seznanjen.

Podobno je tudi predsednik uprave družbe Gregor Veselko zatrdil, da do danes predloga sindikata niso videli. Dodal je, da se bosta morala o vsebini sporazuma, pri katerem naj bi Luka bila v prvi vrsti nekakšen porok, dogovoriti predvsem preostali dve stranki, torej delavci in podjetja IPS. Luka si bo sicer vzela čas do 28. oktobra, da poda stališče do predloga.

Sindikat pripravlja predlog sporazuma
Glede možnosti priprave kolektivne pogodbe za delavce IPS-a je Veselko opozoril, da bodo takšno pogodbo, če bo podpisana, sprejemali delavci IPS-a s svojimi delodajalci, Luka Koper pa v tem primeru ne more biti sopodpisnik tovrstne kolektivne pogodbe.

V sindikatu pripravljajo predlog sporazuma, ki naj bi med drugim vseboval minimalen obseg pravic delavcev, določbe o varnosti pri delu in konkretne mehanizme nadzora nad uresničevanjem sporazuma. Prejšnji teden niso bili optimisti glede možnosti, da vodstvo Luke privoli v podpis, saj naj bi bila prav družba kriva za to, da pogodba še ni sklenjena.