Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vladna uredba o oblikovanju cene toplote iz daljinskega ogrevanja za gospodinjske odjemalce, torej individualne in tiste s skupnim odjemnim mestom, omejuje variabilni del cene toplote na januarski cenik, so sporočili iz Komunalnega podjetja Velenje, "Cene variabilnega dela toplote za gospodinjske odjemalce tako do 30. aprila ostajajo enake cenam januarskega cenika," so poudarili

Januarja je cena variabilnega dela toplote za gospodinjstva znašala 45,85434 evra na MWh, so navedli v sporočilu konec januarja, v katerem so napovedali podražitev variabilnega dela na 73,05421 evra na MWh.

Cene variabilnega dela toplote za poslovni in industrijski odjem pa z vladno uredbo niso omejene, zato zanje s februarjem velja napovedani dvig cene na 73,05421 evra na MWh brez DDV-ja. Da bo novi variabilni del cene toplote za ogrevanje prostorov in sanitarno toplo vodo znašal toliko, je svet ustanoviteljev družbe sklenil na podlagi nove povprečne nakupne cene toplote Termoelektrarne Šoštanj, ki znaša 51,38 evra na MWh, so spomnili.

Teš v zadnjih mesecih trikrat povišal nakupno ceno toplotne energije

Komunalno podjetje Velenje je z Mestno občino Velenje in Občino Šoštanj pristojno ministrstvo pozvalo, naj med upravičence do nadomestil po tej uredbi za čas izgube od 1. januarja do 30. aprila v skladu z zakonom o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije vključi tudi distributerje, ki imajo v ceniku za januar variabilni del cene toplote določen nižje od navzgor omejene cene, tj. 98,70 evra na MWh.

Sorodna novica Teš napovedal podražitev ogrevanja, lokalna skupnost pričakuje pomoč vlade

Kot so dodali, so med njimi tudi sami. Vlada je takšnim distributerjem z uredbo dvig variabilnega dela cene toplote omejila, hkrati pa ni preprečila dviga cene za proizvajalce, v njihovem primeru Termoelektrarni Šoštanj (Teš), ki je njihovemu podjetju v času že veljavne vladne uredbe dvignila ceno toplote, so poudarili. V Komunalnem podjetju Velenje so opozorili, da so na robu insolventnosti. Teš jim je v zadnjih mesecih nakupno ceno toplotne energije povišal trikrat, del bremena so prevzeli sami.

"Podjetje je lani imelo 1,25 milijona evrov izgube pred obdavčitvijo," so zapisali in opozorili še na naraščajoče cene emisijskih kuponov, manjše prodane količine toplote zaradi tople jeseni in začetka zime ter izredno visoke stroške električne energije. "To pomeni 500.000 evrov neposredne izgube vsak mesec v okviru veljavnosti uredbe," so dodali.