Generalni direktor Teša Viktor Vračar poudarja, da Teš ne more ravnati negospodarno. Foto: MMC RTV SLO
Generalni direktor Teša Viktor Vračar poudarja, da Teš ne more ravnati negospodarno. Foto: MMC RTV SLO

Termoelektrarna Šoštanj (Teš) je obvestila Komunalo Velenje, da bo s 1. februarjem dvignil ceno toplotne energije v variabilnem delu. To pomeni, da bi se gospodinjstvom in gospodarstvu v Šaleški dolini cene ogrevanja dvignile za več kot 100 odstotkov.

"To je za nas seveda nesprejemljivo in ne pristajam na to, da bodo lokalni prebivalci Šaleške doline talci energetske krize," ob tem poudarja velenjski župan Peter Dermol. Na premierja in vsa pristojna ministrstva je Dermol naslovil pismo, v katerem jih med drugim poziva, naj "pripomorejo k zamrznitvi vseh aktivnosti energetskih družb glede sprememb cene toplotne energije".

Sorodna novica Zaradi ponorelih cen ogrevanja velenjski župan Dermol pisal Golobu

"Če smo že na neki način s stisnjenimi zobmi, ne bom rekel privolili, ampak gledali, kako uvažajo ta premog, pričakujem korekten odnos celotne vlade – da ne bodo dovolili, da ponovno prebivalke in prebivalci v ceni toplotne energije plačujejo nekaj, kar potrebuje država. Mi tega tujega premoga ne potrebujemo, potrebuje ga država," je še poudaril Dermol.

S pomočjo subvencij je daljinsko ogrevanje v Šaleški dolini trenutno sicer med najcenejšimi v državi. Okoli 47 evrov na megavatno uro. "Cena toplote se z vidika Teša žal mora prilagoditi. Ker Teš ne more negospodarno ravnati, če se je cena kuponov in cena premoga dvignila," je ob tem pojasnil generalni direktor Teša Viktor Vračar. Velenjska občina nima dovolj sredstev, da bi tak dvig cen lahko pokrila sama, stroškov ne želi preleviti na končne uporabnike, zato pričakujejo pogovore z vsemi pristojnimi.