Foto: BoBo
Foto: BoBo

V pripravljenosti je vseh 11 velikih plinskih enot v Sloveniji. "Dve sta v Šoštanju, sedem jih je v Brestanici, dve sta v Trbovljah. Zanje smo s Petrolom zagotovili zadostne količine kurilnega olja. Za konično porabo pa to ne bo zadosti," je povedal direktor Elesa Aleksander Mervar.

Konice pa se pojavljajo ob popoldnevih z vklopom toplotnih črpalk. Prebivalce pozivajo k varčnosti.

"Če pomislimo na naše ogrevalne navade, ko pridemo iz službe ob štirih, petih, in takrat je pozimi hladno. Nato imamo temperaturo 20, 21, nekateri 23, in to je vse sočasno. Sočasnost povzroči dvig konice porabe elektrike in takrat so lahko velike težave z omrežjem," je opozoril in dodal: "Če kdaj, potem zdaj nujno potrebujemo TEŠ. Želimo, da TEŠ oktobra ne bi izpadel iz omrežja, ker bomo sicer po Sloveniji 80-odstotno uvozno odvisni."

Ob nedavnem obisku v Velenju je hkrati dejal: "Eles je član Evropskega združenja sistemskih operaterjev, zato moramo vsak dan delati projekcije za celo Evropo. Za zdaj ni indicev, da bi bilo kaj narobe z evropskim trgom električne energije. Če bo zmanjkalo ruskega plina, potem bo to vprašljivo."

Kot so za Radio Slovenija pojasnili v velenjskem premogovniku, je na deponiji skoraj 200 tisoč ton premoga, kar zadošča za približno 20 dni.

NEK bodo ponoči začeli ustavljati