Ni jasno, kako je Carlos Ghosn pobegnil iz Japonske, kjer mu bodo sodili zaradi finančnih malverzacij. Foto: Reuters
Ni jasno, kako je Carlos Ghosn pobegnil iz Japonske, kjer mu bodo sodili zaradi finančnih malverzacij. Foto: Reuters

Nekdanji vodja tristranskega zavezništva avtomobilskih družb Renault, Nissan in Mitsubishi je v izjavi za televizijo NHK dejal, da "ne bo več talec japonskega pravosodnega sistema, ki je diskriminatoren in ne spoštuje temeljnih človekovih pravic".

Carlosa Ghosna so aretirali 19. novembra lani v Tokiu, od aprila letos je bil v hišnem priporu pod strogim nadzorom, tako ni jasno, kako mu je uspelo pobegniti. 65-letnik je na mednarodno letališče Rafik el-Hariri v Bejrutu prispel v nedeljo z zasebnim letalom, je pred tem poročala libanonska televizija LBC.

Libanon z Japonsko nima pogodbe o izročitvi

Med drugim je obtožen ponarejanja finančnih dokumentov in prikrivanja vnaprej določenih prejemkov med letoma 2010 in 2018 pred delničarji. Ghosn vse obtožbe zanika. Japonska bo za njegovo izročitev potrebovala sodelovanje oblasti v Libanonu – Libanon z Japonsko sicer nima pogodbe o izročitvi.

Da ni v celoti poročal o Ghosnovih prejemkih med finančnima letoma 2014 in 2017, je obtožen tudi Nissan. Japonski regulator trga vrednostnih papirjev je zanj predlagal 2,4 milijarde jenov (19,9 milijona evrov) kazni.

Nekdanji direktor Nissan pobegnil v Libijo