Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nemčija trenutno kupuje četrtino svojih zalog nafte in 40 odstotkov zemeljskega plina iz Rusije.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je ob tem opozorila, da bi se lahko Nemčija spopadla z ostro recesijo do leta 2023, če bi se dobava nafte ali zemeljskega plina nemudoma ustavila.

ZDA so se sicer za korak popolne ustavitve uvoza ruske nafte že odločile, Združeno kraljestvo pa bo to storilo do konca leta.

Odločitev Nemčije je v skladu s cilji EU-ja, ki do leta 2030 načrtuje neodvisnost od ruskega zemeljskega plina.

"Naš skupni izstop, popolni izstop Evropske unije, je naša skupna moč," je prepričana Annalena Baerbock. Nemčija je od začetka ukrajinske vojne utrpela velike škode, saj je morala po pritiskih ZDA ustaviti svoj projekt Severni tok 2.

Nemški finančni minister Christian Lindner je za BBC dejal, da Nemčija deluje po svojih močeh, da bi uvedla embargo na rusko energijo. A po mnenju ukrajinskih oblasti je pri tem prepočasna, zaradi česar je bila tarča kritik, zakaj se ne odloči tako, kot so se ZDA in Združeno kraljestvo.

Ustavljeni projekt Severni tok 2. Foto: MMC RTV SLO
Ustavljeni projekt Severni tok 2. Foto: MMC RTV SLO

Lindner je dejal, da je cilj Nemčije sprejeti sankcije, "ki bi mu (Putinu) bolj škodile kot nam Evropejcem in našemu enotnemu trgu".

"Ne bojim se gospodarskih stroškov (kupovanja manj ruske energije). Bojim se fizičnega scenarija, če morate ustaviti dobavo za celotno proizvodno linijo, to povzroči več kot ekonomske stroške," je Lindner povedal za BBC.

Ob tem je dodal, da je Rusija odgovorna za številna gospodarska in geopolitična vprašanja, ki so prizadela svetovno gospodarstvo. Dodal je še, da je računica Putina, da bo Nemčija še naprej odvisna od ruskega plina, "napačna".

Okoli 60 odstotkov izvoza ruske nafte gre v Evropo, 20 odstotkov pa na Kitajsko.