V nemški vladi ni soglasja o tem, kako ukrepati. Foto: Reuters
V nemški vladi ni soglasja o tem, kako ukrepati. Foto: Reuters

Po oceni Mednarodnega denarnega sklada je Nemčija edino veliko gospodarstvo, ki se bo v tem letu skrčilo za 0,3 %. V nemški vladi ni soglasja o tem, kako naprej, finančni minister Christian Lindner predlaga davčne pakete za razbremenitev, ekonomisti opozarjajo, da zdaj ni čas za subvencije.

Evropski bolnik je izraz, ki je za Nemčijo veljal konec devetdesetih let prejšnjega stoletja, pa vse do leta 2005 in zdaj ga mnogi za največje evropsko gospodarstvo obujajo znova.

Razmere v nemškem gospodarstvu so težavne in večplastne. Država je bila zelo odvisna od cenejših ruskih energentov, ki jih zdaj nadomešča z dražjimi energenti od drugod, kar viša stroške industriji, akutno primanjkuje usposobljene delovne sile, zavora so tudi visoke obresti.

Minister za gospodarstvo Robert Habeck pripravlja mehanizme za razbremenitev industrije, in sicer ciljno usmerjeno podporo za naložbe, davčne odpise in nižjo ceno industrijske električne energije za prehodno obdobje.

Eden vodilnih nemških ekonomistov Marzel Fratzscher, vodja instituta za ekonomske raziskave, pa opozarja, da zdaj ni čas za subvencije. "Podjetja ne potrebujejo subvencij, temveč dobre okvirne pogoje za vlaganja. To bo, in pri tem moramo biti iskreni, pomenilo, da nekaterim podjetjem ne bo uspelo, vendar bo omogočilo tudi nastanek novih podjetij."

Spet drugi ekonomisti svetujejo celo, da se energetsko intenzivna podjetja preselijo v tujino. Fratzscher pa opozarja, da so ključni dobri pogoji za naložbe, da se morajo nemška podjetja preoblikovati, postati bolj inovativna, trajnostna, konkurenčna.

Nestrinjanje, kako ukrepati je tudi znotraj vlade. Finančni minister Lindner, ki vztraja pri uravnoteženem proračunu in noče niti slišati o naložbah na njegov račun, predlaga davčni paket za razbremenitev gospodarstva za približno šest milijard evrov. Nobeden od predlogov ni kratkoročne narave, razmere so težke, a ni razlogov za paniko, še svari ekonomist Fratzscher.