Foto: BoBo
Foto: BoBo

Vlada je zaradi podaljšanja veljavnosti lanskih turističnih bonov izdala uredbo o načinu unovčitve bona za izboljšanje gospodarskega položaja na področju turizma, o povračilu sredstev prek informacijskega sistema Fursa ter o načinu vodenja in upravljanja evidence bonov.

Skupna vrednost turističnih bonov znaša 356,86 milijona evrov, pred božičem pa je bilo unovčenih nekaj več kot 1,7 milijona bonov v skupnem znesku dobrih 240 milijonov evrov. V rezervacijah je bilo še dobrih 10.500 bonov v znesku dobrih 1,5 milijona evrov. To pomeni, da je bilo doslej uporabljenih več kot 83 odstotkov bonov iz leta 2020, so pojasnili na vladi.

Povečala je tudi namensko premoženje in kapital Javnega sklada RS za podjetništvo. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ima v okviru svojega finančnega načrta v bilanci B za ta namen načrtovanih 20 milijonov evrov – 10 milijonov evrov za letošnje in 10 milijonov evrov za prihodnje leto. Ta sredstva bo sklad namenil za izvajanje finančnih produktov za mikro, mala in srednje velika podjetja. Načrtovane ima namreč finančne spodbude v obliki posojil za naložbe in obratna sredstva za mala in srednje velika podjetja.

Vlada je tudi odločila o prerazporeditvah pravic porabe v letošnjem državnem proračunu. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo znotraj svojega finančnega načrta prerazporedilo 10 milijonov evrov. Namenili jih bodo za izvajanje in financiranje posojil za mikro, mala in srednje velika podjetja za zagotavljanje njihove likvidnosti prek Slovenskega podjetniškega sklada. Ministrstvo za zdravje pa bo znotraj svojega finančnega načrta prerazporedilo 1,5 milijona evrov, in sicer za plačilo zahtevkov, povezanih z ukrepi v boju proti covidu-19.

Vlada je med drugim sprejela sklep o znižanju minimalne koncesijske dajatve za rabo naravnih vrednot Postojnski jamski sistem in Predjamski jamski sistem za leto 2020 in za leto 2021, in sicer sorazmerno za čas, ko je bila jama zaradi epidemije covida-19 zaprta. Tako namesto 1,7 milijona evrov dajatev za lani znaša 1,02 milijona evrov, za letos pa 996.712 evrov.