V zadnjem četrtletju so največ novih stanovanj prodali v osrednjeslovenski statistični regiji, namreč 55 odstotkov, od tega kar polovico v mestni občini Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO
V zadnjem četrtletju so največ novih stanovanj prodali v osrednjeslovenski statistični regiji, namreč 55 odstotkov, od tega kar polovico v mestni občini Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO

Cene novozgrajenih stanovanj in družinskih hiš se v letošnjem drugem četrtletju glede na četrtletje prej v povprečju niso bistveno spremenile, saj so bile višje le za pol odstotka, so sporočili iz državnega statističnega urada.

Na letni ravni dvig cen 9,9-odstoten
Cene prodanih novih stanovanj so se med aprilom in junijem zvišale, čeprav se je njihovo število znova nekoliko znižalo. V primerjavi s povprečnimi cenami iz leta 2009 so bile višje za skoraj 11 odstotkov, kar je bil največji dvig cen med vsemi vrstami stanovanjskih nepremičnin. Na letni ravni pa je bil dvig cen novih stanovanj 9,9-odstoten.

Tudi v tem četrtletju so največ novih stanovanj prodali v osrednjeslovenski statistični regiji, namreč 55 odstotkov, od tega kar polovico v mestni občini Ljubljana.

Nove hiše se slabo prodajajo
Število prodanih novih hiš je sicer že štiri četrtletja skrajno nizko. V letošnjem drugem četrtletju so jih prodali le 53, zato so nihanja njihovih indeksov cen velika. Glede rabljenih stanovanjskih nepremičnin pa na statističnem uradu ugotavljajo, da so se v letošnjem drugem četrtletju znižale za 0,9 odstotka, medtem ko so bile na letni ravni višje za 1,4 odstotka.

Najizraziteje so se med aprilom in junijem znižale cene rabljenih družinskih hiš, in sicer za 4,3 odstotka, medtem ko so bile cene rabljenih stanovanj višje v povprečju za pol odstotka. Obseg prometa z rabljenimi stanovanji je upadel drugo četrtletje zapored: predvsem zaradi zmanjšanja števila transakcij zunaj Ljubljane, v Ljubljani pa se je nekoliko povečal.