Fotografija je simbolična. Foto: Marjana Grčman
Fotografija je simbolična. Foto: Marjana Grčman

Vlada je z uredbo določila način uporabe bonov v turizmu, gostinstvu, športu in kulturi, ki jih prinaša novi interventni zakon za pomoč ob epidemiji. Državljani bodo bon lahko uveljavili v turističnih namestitvah, restavracijah in barih, v knjigarnah, muzejih in na koncertih, ob najemu športne opreme in ob obisku športnih klubov, ogledali si bodo lahko razstave, obiskali zabaviščne parke in smučarska središča, so po seji vlade sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Postopek uporabe bonov bo zelo podoben uveljavljenju lanskih turističnih bonov. Stranka bo ob naročilu storitve izpolnila obrazec in ponudniku predala osebni dokument, ponudnik bo ustrezno vrednost bona rezerviral v sistemu finančne uprave (Furs). Ko bo storitev izkoriščena, bo vrednost računa uporabljena z bona, Furs pa jo bo povrnil ponudniku.

Sorodna novica V veljavi PKP 9, novi boni naj bi predvidoma začeli veljati že ta teden

Danes izdana uredba določa način uporabe bonov, povračilo sredstev prek informacijskega sistema Furs ter način vodenja in upravljanja evidence bonov.

Bone bodo tisti državljani, ki lanskih še niso porabili, lahko tudi kombinirali pri istem ponudniku, seveda za namen, za katerega so bili boni izdani.

Več podrobnosti bosta minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in vršilec dolžnosti generalnega direktorja Fursa Ivan Simič predstavila na novinarski konferenci v petek.

Državljani sicer še niso v celoti uveljavili starih oz. turističnih bonov. Od začetka uporabljanja, torej od 19. junija lani, jih je bilo do nedelje uporabljenih 1.054.378 v skupni vrednosti 149,68 milijona evrov. To pomeni, da je bilo uveljavljenih 51,5 odstotka vseh bonov in 41,9 odstotka njihove skupne vrednosti.