Ali spremembe v Mercatorju napovedujejo tudi spremembe kje drugje? Foto: RTV SLO
Ali spremembe v Mercatorju napovedujejo tudi spremembe kje drugje? Foto: RTV SLO
Govori se tudi o spremembi lastniške strukture Dela. Foto: RTV SLO

Na skupščini, na kateri je bilo prisotnega 73 odstotkov kapitala, so delničarji podprli predlog uprave in nadzorni svet, v katerem je enako število predstavnikov kapitala in zaposlenih, z 10 razširili na 12 članov.

Novi predstavniki kapitala so po predlogu državnih skladov v nasprotju z željami uprave postali Mateja Vidnar, Dušan Mohorko, Matjaž Božič, Gorazd Čuk, Kristjan Sušnik in Robert Šega. Slednji, sicer solastnik KD-ja, je nadomestil predsednika uprave KD Group Matjaža Gantarja.

Ni znano, ali se iz Mercatorja z Gantarjem umika tudi KD Group, izključena pa ni niti možnost, da bo KD svoj delež prodal Pivovarni Laško, saj je Šega obenem tudi svetovalec pivovarne. Nadzorniki bodo delo nastopili 30. oktobra, ko bo prenehal mandat sedanjim.

Razdelitev bilančnega dobička
Na dnevnem redu je bil tudi predlog razdelitve bilančnega dobička, izplačilo dividend v višini 318 tolarjev bruto na delnico. Skupaj je na voljo 3,57 milijarde tolarjev.

Pri tem je bil vložen nasprotni predlog, da naj bi bile dividende 118 tolarjev bruto na delnico, razliko 200 tolarjev pa bi izplačali v bonih Mercatorja. Uprava je temu nasprotovala.

Tudi seja nadzornikov Dela
Sešel se je tudi nadzorni svet časopisne hiše Delo, ki se je seznanil s poslovanjem družbe v preteklem poslovnem polletju. Ob tem pa niso razpravljali o morebitni zamenjavi predsednika uprave Tomaža Peroviča in morebitnih spremembah v lastniški strukturi te časopisne hiše.

Zamenjava Dela za Mercator?
Za zdaj ni znano, kakšna bo usoda Mercatorjevega povabila k dokapitalizaciji, če se bodo uresničila ugibanja, po katerih naj bi Laščani prevzeli delež KD Groupa v Mercatorju, KD Group pa bi v zameno dobil delnice Dela.

S tem bi Laščani postali solastnik Mercatorja, ki je pomemben kupec njihovih izdelkov, KD Group pa lastnik Dela, kar bi odgovarjalo sedanjim državnim oblastnikom. Z izjemo KD Groupa pri nas namreč ni drugih gospodarskih subjektov, ki bi bile dovolj blizu vladi in bi bile sposobni kupiti Delo, poroča TV Slovenija.