V prvih desetih mesecih se je prijavilo 83.999 brezposelnih oseb oziroma 12,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Foto: BoBo
V prvih desetih mesecih se je prijavilo 83.999 brezposelnih oseb oziroma 12,7 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Foto: BoBo

Ocenjujemo, da to ni dramatičen porast, ne gre za poglabljanje krize, ampak za običajen sezonski pojav.

Zoran Kotolenko z ministrstva za delo

Še septembra je bilo na zavodu prijavljenih manj kot 98.000 brezposelnih, oktobra pa se je po pojasnilih zavoda brezposelnost povečala zaradi mladih, ki so začeli iskati svojo prvo zaposlitev.

Tako se je pretekli mesec na novo prijavilo 14.071 brezposelnih oseb, kar je 54,4 odstotka več kot septembra in 6,5 odstotka manj kot oktobra lani. Med novoprijavljenimi je 6.343 iskalcev prve zaposlitve, 1.929 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 3.825 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas.

"Porast brezposelnosti je pričakovana"
"Gre za pričakovan sezonski porast brezposelnosti," pravi vodja programov zaposlovanja na ministrstvu za delo Zoran Kotolenko. Jesen je namreč čas, ko se iztečejo mnogi študentski statusi, v tem času je vedno povečan priliv prvih iskalcev zaposlitve. Ker je Slovenija razmeroma majhen trg dela, tudi vsak večji stečaj pomeni "dodatno konico" na trgu, je dodal. V zadnjem času je bilo kar nekaj stečajev, med dnjimi tudi najbolj odmeven - stečaj Vegrada.

Do konca leta Kotolenko ne pričakuje posebnega naraščanja števila brezposelnih, čeprav natančnih napovedi ne more podati, saj se lahko "čez noč zgodi kakšna tempirana bomba, kot je bil Vegrad". "Letos opažamo, da je tudi odliv na drugi strani precejšen in to nam daje upanje," je še dejal.

Brezposelnost višja na vseh območjih
Od 9.296 brezposelnih oseb, ki jih je zavod odjavil iz evidence, se jih je zaposlilo oziroma samozaposlilo 4.849, kar je 28,4 odstotka manj kot septembra in 11,2 odstotka več kot oktobra lani. V prvih desetih mesecih je bilo zaposlitev 47.356 oziroma 18,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Oktobra se je na mesečni ravni brezposelnost povečala v vseh območnih službah zavoda, najbolj v koprski (+7,8 odstotka), novogoriški (+6,7 odstotka), ptujski (+6,5 odstotka) in trboveljski (6,2 odstotka).

Žensk na zavodu manj kot moških
Medletna primerjava kaže, da delež žensk ostaja manjši od deleža moških in da se zmanjšujejo deleži brezposelnih trajno presežnih delavcev in brezposelnih zaradi stečajev ter brezposelnih z najnižjo izobrazbo.

Podaljšuje pa se povprečni čas brezposelnosti - konec oktobra je bila brezposelna oseba v povprečju brezposelna eno leto, sedem mesecev in 25 dni, pred letom dni pa eno leto, šest mesecev in 27 dni.

Ocenjujemo, da to ni dramatičen porast, ne gre za poglabljanje krize, ampak za običajen sezonski pojav.

Zoran Kotolenko z ministrstva za delo