Izola. Foto: Radio Koper/Lea Širok
Izola. Foto: Radio Koper/Lea Širok

Hrvaški mediji so v preteklih dneh poročali, da naj bi bil dosežen dogovor, po katerem bi slovenski ribiči v Piranskem zalivu lahko lovili znotraj hrvaških teritorialnih voda vse do Umaga, hrvaški ribiči pa v slovenskih vodah vse do Kopra. O tem naj bi pristojna hrvaška ministra že obvestila hrvaške ribiče. Na ministrstvu za zunanje zadeve tega niso ne zanikali niti potrdili.

Dolgoletni piranski ribič Zlatko Novogradec je povedal, da jih uradno o dogovoru niso obvestili, pač pa so informacije dobili le preko medijev. Takšen dogovor pa zavrača, saj so se slovenski ribiči o tem s pristojnimi na slovenski strani že pogovarjali pred dvema ali tremi leti in takrat so zavzeli stališče, da dogovor ne pride več v poštev, saj je Slovenija medtem z odločbo arbitražnega sodišča že dobila mejo na morju, ribiči pa območje za ribolov.

"Mi hočemo samo to, da Hrvaška prej ali slej to sprejme in da imamo ta košček morja več," je poudaril Novogradec. Po njegovih besedah je vprašljiva tudi izvedljivost možnosti ribolova vse do Umaga, saj slovenski ribiči ne premorejo več flote, ki bi to dopuščala.

Kot je dodal Novogradec, osebno podpira tiho diplomacijo, vendar bi ta morala iti kvečjemu v smeri uveljavitve razsodbe arbitražnega sodišča.

Spletni portali morski.hr, Glas Istre ter hrvaški in slovenski N1 so pred tem poročali, da sta se hrvaška ministrica za kmetijstvo Marija Vučković in zunanji minister Gordan Grlić Radman na začetku prejšnjega tedna v Umagu za zaprtimi vrati sešla s hrvaškimi ribiči.

Podrobnosti sestanka uradno niso znane, portal morski.hr, ki se sklicuje na navedbe nekaterih ribičev, pa navaja, da so govorili o dogovoru, po katerem bi slovenskim ribičem dovolili ribolov znotraj hrvaških teritorialnih voda vse do Umaga, hrvaškim ribičem pa vse do Kopra. Hrvaški ribiči naj bi bili ob tem tudi oproščeni kazni, ki jim jih zaradi ribarjenja na spornem območju izdaja slovenska policija. Z dogovorom naj bi se strinjali vsi navzoči hrvaški ribiči razen enega.

Ribolov od Umaga do Kopra? Komentira Miro Cerar.
Sorodna novica Slovenski ribiči niso seznanjeni z morebitnimi dogovori s hrvaško stranjo

Izdanih skoraj 1600 plačilnih nalogov

Od razglasitve arbitražne razsodbe je slovenska policija obravnavala 7842 dogodkov v slovenskem morju. Samo lani so obravnavali 1274 dogodkov, v katerih je bilo udeleženih 2083 hrvaških plovil, od tega 967 plovil hrvaških varnostnih organov, so navedli na Generalni policijski upravi.

Od uveljavitve arbitražne razsodbe je bilo skupno izdanih 1569 plačilnih nalogov, v letu 2021 pa 366. Zakon o tujcih se je v teh letih spreminjal, zato so bile denarne kazni za nedovoljen vstop v Slovenijo posledično različne in so se gibale od 500 pa do 800 evrov, so dodali.

Zahteva za sklic odbora za zunanjo politiko

V poslanski skupini SD-ja so že pripravili zahtevo za sklic za javnost zaprte nujne seje odbora DZ-ja za zunanjo politiko (OZP) o domnevnem dogovoru med Slovenijo in Hrvaško glede ribolova v severnem Jadranu, je sporočil poslanec SD-ja Matjaž Nemec.

"Ključno vprašanje je, ali gre za sporazum, ki implementira arbitražni sporazum, ali pa gre za odstop od arbitražnega sporazuma," meni Nemec. Zato od ministra za zunanje zadeve Anžeta Logarja pričakujejo, da bo na zaprti seji OZP-ja pojasnil trenutno dogajanje. Ob tem je Nemec poudaril, da na podlagi preteklih izkušenj "vemo, da ima predsednik vlade Janez Janša ambicije na področju reševanja medsosedskih vprašanj do naslednjih volitev, torej v nekaj tednih".

Poslanec SD-ja je spomnil na "slabe izkušnje iz preteklosti", ko je premier v času svoje prve vlade sklenil "dva neposrečena sporazuma". Enega v Mokricah s tedanjim hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem, drugega pa na Bledu s tedanjim hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem.

Glede same vsebine domnevnega dogovora, o katerem so v preteklih dneh poročali hrvaški mediji, je poudaril, da je treba najprej sploh ugotoviti, kako je bila ta odločitev sprejeta.

"V kolikor bi nas minister seznanil s tem, da so ti manevri v okviru arbitražnega sporazuma, potem bomo razumeli takšno početje kot takšno. V kolikor ne, če pa prihaja od odstopa, potem imamo na zunanjepolitičnem in notranjepolitičnem področju velik problem," je poudaril Nemec.

Pojasnil je, da so zahtevo za sklic nujne seje OZP-ja dali še v podpis strankam LMŠ, Levica in SAB. Odgovore pričakujejo v nekaj dneh.

Enotno ribolovno območje?