Foto: BoBo
Foto: BoBo

Časnik piše o Golobovih izjavah po srečanju z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom ob začetku rednega obratovanja daljnovoda Cirkovce–Pince. Po navedbah slovenskega premierja s predsednikom madžarske vlade načrtujeta, da bi novi plinovod med Kidričevim in Pincami začel delovati v dveh ali treh letih in da bi ga bilo pozneje mogoče povečati glede na povpraševanje.

Orban je dejal, da je zainteresiran za diverzifikacijo virov plina, pri čemer je omenil tri možnosti. Prva bi bila slovenski plinovod za plin iz Alžirije, plinovod za transport plina s polj, ki so jih odkrili v romunskih črnomorskih vodah, ter širitev obstoječega plinovoda do Hrvaške, po katerem bi uvažali utekočinjeni zemeljski plin. Orban je po srečanju z Golobom dejal, da je zainteresiran za vse tri možnosti, piše Financial Times.

V časniku opišejo, da je Golob nekdanji vodstveni delavec v energetiki, njegova nova stranka pa je na aprilskih volitvah porazila dolgoletnega Orbanovega zaveznika Janeza Janšo.

Časnik omenja tudi Golobovo napoved, da bo sodelovanje temeljilo na načelu solidarnosti v Evropski uniji ter da je njegov cilj pomagati sosednji državi zmanjšati odvisnost od ruskega plina. Plinovod iz Alžirije bi bilo po besedah Roberta Goloba mogoče uporabiti tudi za vodik iz Severne Afrike, ki bi lahko prišel prav v poznejših fazah zelenega prehoda.