Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Marca se je v evidenco na novo prijavilo 4292 brezposelnih, 8,3 odstotka manj kot februarja in 0,7 odstotka manj kot marca 2023. Med novoprijavljenimi je bilo 1695 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 806 presežnih delavcev, 46 brezposelnih zaradi stečajev in 400 iskalcev prve zaposlitve.

Na novo prijavljenih po izteku zaposlitve za določen čas je bilo v primerjavi s predhodnim mesecem manj za 13,5 odstotka, presežnih delavcev za 20,5 odstotka in brezposelnih zaradi stečajev za 48,9 odstotka. Iskalcev prve zaposlitve se je na drugi strani prijavilo za 4,4 odstotka več.

Sorodna novica Stopnja brezposelnosti v zadnjem četrtletju lanskega leta upadla na 3,4 odstotka

V primerjavi z lanskim marcem se je medtem na novo prijavilo 7,8 odstotka več presežnih delavcev in 91,7 odstotka več stečajnikov, brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas se je prijavilo za 10,2 odstotka manj, iskalcev prve zaposlitve pa za 2,7 odstotka manj.

Med brezposelnimi, ki so se marca prijavili na zavodu, prevladujejo tisti, ki jim je delovno razmerje prenehalo na področju predelovalnih dejavnosti in v dejavnosti trgovina; vzdrževanje in popravila motornih vozil.

Od 7131 brezposelnih, ki jih je zavod marca odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 5078 ljudi, kar je 7,9 odstotka več kot februarja in 2,9 odstotka manj kot marca lani.

Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ prodajalcev, tajnikov, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, izvajalcev suhomontažne gradnje, štukaterjev ipd., zidarjev, delavcev za preprosta dela pri nizkih gradnjah, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov ipd. v uradih, hotelih in drugih ustanovah, skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo, voznikov osebnih vozil, taksijev in lahkih dostavnih vozil, natakarjev in komercialnih zastopnikov za prodajo.

Brezposelnost se je zmanjšala v vseh območnih službah zavoda

Marca se je glede na predhodni mesec brezposelnost zmanjšala v vseh območnih službah zavoda. Večji upad, kot je bil dosežen na ravni države, so imele službe Murska Sobota (-9,7 odstotka), Ptuj (-9,3 odstotka), Maribor (-7,1 odstotka), Velenje (-6,8 odstotka), Koper (-6,4 odstotka), Kranj (-6,2 odstotka) in Nova Gorica (-5,9 odstotka).

Najmanj se je število brezposelnih tudi marca znižalo v službi Novo mesto (-2,8 odstotka), sledile so službe Trbovlje (-3,6 odstotka), Ljubljana (-3,8 odstotka), Sevnica (-4,9 odstotka) in Celje (-5,7 odstotka), kjer je bil upad enak republiškemu.

Medletno se je brezposelnost povečala v območni službi Ptuj, za 1,1 odstotka, v drugih pa je ostala nižja kot pred letom. Največji padec števila brezposelnih ima še vedno služba Nova Gorica, v kateri je bila v primerjavi z lanskim marcem brezposelnost manjša za 13,9 odstotka.

Največ prostih delovnih mest je s področja zdravstva in socialnega varstva, gradbeništva in predelovalnih dejavnosti

Delodajalci, med katerimi jih je bilo največ s področja zdravstva in socialnega varstva, gradbeništva in predelovalnih dejavnosti, so marca zavodu sporočili 13.769 prostih delovnih mest, 7,5 odstotka več kot februarja in 16,5 odstotka manj kot marca 2023. Največ ponudbe je bilo za delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih (791) in delavce za preprosta dela pri visokih gradnjah (765).

V prvem trimesečju letošnjega leta je bil na zavodu v povprečju prijavljen 49.401 brezposelni, kar je 6,9 odstotka manj kot v primerljivem obdobju leta 2023. V tem času se je na novo prijavilo 18.239 brezposelnih, kar je 7,6 odstotka več kot lani v tem času, največ zato, ker jim je prenehala zaposlitev za določen čas. Iz evidence se je skupaj odjavilo 19.715 brezposelnih – 13.722 zaradi zaposlitve, kar je 0,5 odstotka več kot v primerljivem obdobju lani.

Med januarjem in marcem upad prostih delovnih mest

Na zavodu so med januarjem in koncem marca zaznali precejšen upad prostih delovnih mest. Skupaj so jih našteli 41.015, kar je 9,8 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

Zavod je danes objavil še stopnjo registrirane brezposelnosti za januar letos. Tedaj je bilo uradno brez dela 5,2 odstotka ljudi, kar je 0,3 odstotne točke več kot decembra in 0,4 odstotne točke manj kot januarja lani.