Foto: OZS
Foto: OZS

Na prireditvi je bilo slišati tudi marsikaj kritičnega o politiki. Kot so poudarili zbrani gospodarstveniki, ne pričakujejo ničesar podarjenega, so pa proti zmeraj novim obremenitvam.

Pogum, vztrajnost in poštenost – to je le nekaj lastnosti, ki so jih govorniki na slovesnosti, na kateri so podelili tudi mojstrske diplome, pripisali uspešnim obrtnikom in podjetnikom. Kaj pa je recept enega letošnjih nagrajencev in obenem nasvet prihajajočim generacijam? Robert Medle iz podjetja Roletarstvo Medle pravi: "Treba je imeti dobro ekipo in prisluhniti trgu. Ni treba nekaj razvijati, nekih novih idej, ampak dejansko samo prisluhniti trgu, in trg ti pove, kaj dejansko potrebuje in potem se orientiraš in poskušaš čim prej razvijati v tisto smer. Ogromno je treba delati s svojo ekipo, se pravi s sodelavci in jih ne zanemarjati."

"Namesto da bi nas razbremenili, nas obremenjujejo. Plače, so preobremenjene. Situacija, kakršna je v današnjem času, bi se morala malo preusmeriti v drugo stran. Dati bi morali malo več posluha podjetništvu," o pričakovanjih do politike pravi Anton Cigan iz podjetja KIT Žižki.

Podobno kritičen je bil predsednik obrtno podjetniške zbornice Blaž Cvar, ki je med drugim dejal, da bi toliko bolj pričakovali razbremenitve, ker se gospodarstvo ohlaja. Še preden z vlado spet sedejo za isto mizo, tako pričakujejo: "Da se seveda nepotrebne obremenitve evidentiranja delovnega časa, za katere smo že dolgo pred sprejetjem zakona napovedali, da so za nekatere res neizvedljive, neživljenjske, nemudoma spremenijo in seveda, da se preneha preobremenjevati davčno in drugače naše gospodarstvo."

Zbrane obrtnike in podjetnike je nagovoril tudi minister za gospodarstvo Matjaž Han, ki je odvrnil, da se zaveda izzivov, pred katerimi so gospodarstveniki, a da so jim vendarle prišli nasproti s kriznimi ukrepi.

Obrtnika leta Peter Tibaut in Anton Cigan, ki vodita podjetje KIT Žižki