Obrtniki so iz pogajanj iztržili precej manj, kot so pričakovali. Foto: BoBo
Obrtniki so iz pogajanj iztržili precej manj, kot so pričakovali. Foto: BoBo


Za malo gospodarstvo bistvo težave ostajajo plačani odmor za malico, dodatek na delovno dobo, odpravnine pri pogodbah za določen čas in odpovedni roki. Po besedah glavnega pogajalca v skupini za reformo trga dela Marjana Hertiša glavne zahteve zbornice (OZS) v pogajanjih niso bile upoštevane.
Dodatek na delovno dobo se po njegovih besedah ni preoblikoval v obliko stimulacije, čas malice delavca ostaja plačan, niso uspeli s predlogom, da se v zakon zapiše najvišje število dni dopusta, ravno tako niso uspeli s predlogom glede odpravnin.
OZS je namreč predlagal ukinitev odpravnin ob upokojitvi in uvedbo posebnega računa za vsakega zaposlenega, v katerega bi se za čas zaposlitve stekala finančna sredstva - ta bi lahko delavec porabil ob upokojitvi, če ne prej.
Vsaj nekaj
Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer je poudaril, da rezultat pogajanj ni dober za delodajalce. Pojasnil je, da so se odpovedni roki skrajšali z največ 120 na največ 80 dni, "ampak vsaj nekaj je", je ocenil.
Člani upravnega odbora OZS-ja v razpravi o reformi niso bili enotni. Nekateri so zagovarjali stališče, da reforme ne gre podpreti, češ da malemu gospodarstvu ne prinaša ničesar. Nekateri pa so, sicer z grenkim priokusom, menili, da politiki ni dobro podati signala, da so glede sprememb delovne zakonodaje neusklajeni, saj bi to povečalo apetite političnih strank po spremembah - pri obstoječem predlogu vsaj vedo, kaj dobijo.