Pomurski sejem je pred 62. mednarodnim kmetijsko-živilskim sejmom Agra, ki bo zadnji teden avgusta, opravil štiri ocenjevanja kakovosti. 32 strokovnjakov je ocenilo 789 izdelkov 110 prijaviteljev in kakovost ocenilo kot nadpovprečno. Podelili so 35 šampionov in izbrali pet kandidatov za oskarja za embalažo.

Ocenjevanja kakovosti pod okriljem sejma Agra so pomembno tržno orodje, ki pomaga pri dvigu kakovosti izdelkov, izdelki, označeni z medaljo ocenjevanja, pa prinašajo boljšo promocijo na tržnih policah, je ocenil izvršni direktor Pomurskega sejma, ki organizira Agro, Boris Erjavec.

V podjetju so zadovoljni, da na ocenjevanjih sodelujejo večja priznana živilska podjetja, a tudi, da se vsako leto pojavlja več manjših proizvajalcev, ki se s kakovostjo svojih izdelkov lahko kosajo z velikimi. Vsak leto opažajo veliko zanimivih, inovativnih izdelkov.

Na 45. mednarodnem ocenjevanju mesa in mesnih izdelkov je sodelovalo 44 podjetij iz Slovenije in Hrvaške s 505 izdelki. Prijavitelji so dali v pregled kakovosti 370 vzorcev mesnin iz kategorije standardni izdelki, novi izdelki in varovalne mesnine ter 135 vzorcev mesa in mesnih pripravkov. Podelili so 23 šampionov. V splošnem je komisija sklenila, da je bila kakovost velike večine izdelkov nadpovprečna.

"Najpogostejše napake so bile pri funkcionalnosti embalaže in možnosti enostavnega odpiranja, pa napake pri kakovosti presnega izdelka s povečano izcejo ali večjimi kosi mesa, pri mesnih pripravkih pa previsoka slanost in neharmoničnost vonja in arome," je navedla članica ocenjevalne komisije Tatjana Šubic.

Na 38. mednarodnem ocenjevanju mleka in mlečnih izdelkov je sodelovalo 26 podjetij iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije s 174 izdelki, med katere je ocenjevalna komisija podelila 10 šampionov. Posebno priznanje za doseženo izjemo kakovost pa so soglasno podelili celotnemu programu ocenjenih izdelkov proizvajalca Kärntnermilch iz Avstrije.

Komisija je ocenila tudi sokove, brezalkoholne pijače in embalirane vode. Sodelovalo je 32 podjetij iz Slovenije, Hrvaške in Madžarske s 97 izdelki, podelili so dva šampiona, oba so prejele Pomurske mlekarne.

Pod pokroviteljstvom Gospodarske zbornice Slovenije so opravili tudi jubilejno ocenjevanje, 40. Slovenski oskar za embalažo. Sodelovalo je osem prijaviteljev s 13 modeli embalaže, strokovna komisija pa je za najvišje priznanje nominirala pet izdelkov. Zmagovalca bodo razglasili na sejmu Agra.

Pred sejmom, ki se bo začel 24. avgusta, bodo izvedli še ocenjevanja vin in biovin, medenih pijač, medu in kmetijske mehanizacije ter opreme.