Sorodna novica Svarila, da je protikoronska aplikacija čezmeren poseg v človekove pravice

Del tega je tudi pravna podlaga za uvedbo aplikacije za sledenje stikov z okuženimi in osebami v karanteni, do katere so tako v opozociji kot v zakonodajnopravni službi DZ-ja kritični.

Podaljševanje možnosti čakanja na delo

Več odobravanja so bile deležne predlagane spremembe veljavne ureditve subvencioniranja nadomestil plač delavcem na začasnem čakanju na delo. Ukrep, ki ga lahko delodajalci koristijo od razglasitve epidemije sredi marca, bi se moral junija izreči, vendar zdaj vlada predlaga njegovo podaljšanje še za en mesec.

Ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo se je po besedah ministra za delo Janeza Cigler Kralja izkazal za učinkovitega. Zavod za zaposlovanje je do zdaj prejel skoraj 11.000 vlog podjetij za 64.642 oseb, ki so jih zaradi pomanjkanja dela kot posledice epidemije poslala na čakanje na delo doma, je povedal.

Ta predlog zakona pa vladi ob tem omogoča, da lahko ukrep glede na potrebe na trgu dela še dvakrat podaljša, vendar ne dlje kot do konca septembra. Opozicija pri tem ni uspela s predlogom, naj se plače delavcev na čakanju subvencionira do konca tega leta.

Država bo zaradi epidemije in njenih posledic potrošila milijarde in milijarde evrov. Foto: EPA
Država bo zaradi epidemije in njenih posledic potrošila milijarde in milijarde evrov. Foto: EPA

Nadomestila za čas karantene bo krila država

Do konca septembra pa namerava vlada prevzeti breme nadomestil plač za delavce v karanteni, če ne morejo opravljati dela in jim delodajalec ne more organizirati dela na domu. Višina nadomestila bo odvisna od vzroka za izdajo odločbe o karanteni, čeprav so nekateri menili, da bi morala biti enaka za vse ne glede na to, zakaj jim je bila odločba o karanteni izdana. Izjema bodo tisti, ki bodo šli v državo s t.i. rdečega seznama. Ti do nadomestila ne bodo upravičeni, saj bi morali že vnaprej vedeti, da jim bo ob prihodu v Slovenijo odrejena karantena.

Dodatni kadri v socialnovarstvenih zavodih

Vlada je v predlog četrtega protikoronskega zakona vključila še nekatere druge rešitve, med drugim je predvidela sredstva za financiranje dodatnih kadrov v socialnovarstvenih zavodih, ki izvajajo institucionalno varstvo v javni mreži. Za to namerava v proračunu zagotoviti 31 milijonov evrov.

Turistični boni pri vseh ponudnikihnamestitev

Turističnim delavcem pa bo priskočila na pomoč tako, da bo mogoče turistične bone od uveljavitve zakona koristiti v vseh nastanitvenih obratih in ne le pri tistih, ki so bili v register vpisani marca ob razglasitvi epidemije.

Študentski boni tudi julija

Da bi pomagali gostinskim obratom, je odbor v zakonsko besedilo vpisal še določbo, da bo mogoče študentske bone za prehrano letos izjemoma mogoče koristiti tudi v drugi polovici julija, to je dva tedna več kot prejšnja leta.

Državni zbor bo zakon potrjeval na julijski seji, ki se začne v četrtek.