Svetovno gospodarstvo se ohlaja. Foto: Reuters
Svetovno gospodarstvo se ohlaja. Foto: Reuters

Napovedi so slabše za skoraj vsa gospodarstva skupine G-20, je v objavljenem vmesnem poročilu zapisal OECD. Organizacija opozarja na velika tveganja, ki izhajajo še posebej iz Kitajske in šibkosti evropskih gospodarstev v kombinaciji s skromnejšo trgovino in svetovno proizvodnjo, visoko politično negotovostjo in tveganji na finančnih trgih.

OECD je tako še posebej močno navzdol popravil napovedi rasti za države z evrom, zlasti Nemčijo in Italijo, precej nižji so tudi obeti za Veliko Britanijo, Kanado in Turčijo.

Poročilo kot glavne dejavnike v svetovnem gospodarstvu prepoznava ohlajanje kitajskega in evropskega gospodarstva ter šibkost svetovne trgovine.

Glavni dejavniki nižje gospodarske rasti so ohlajanje kitajskega in evropskega gospodarstva ter šibkost svetovne trgovine. Foto: Reuters
Glavni dejavniki nižje gospodarske rasti so ohlajanje kitajskega in evropskega gospodarstva ter šibkost svetovne trgovine. Foto: Reuters

Dodatno omejevanje trgovine in povečevanje politične negotovosti bi lahko še bolj negativno vplivalo na rast svetovnega BDP-ja.

Vse več ovir

"Svetovno gospodarstvo se spopada z vse večjimi ovirami," je poudaril glavni ekonomist OECD-ja Laurence Boone. "Večja upočasnitev v kateri koli regiji bi lahko iztirila dejavnosti po svetu, še posebej, če se razlije na finančne trge. Vlade bi morale okrepiti večstrankarski dialog za omejitev tveganj in koordinacijo političnih ukrepov, s čimer bi se izognili večjim negativnim zasukom," je dodal.

Poročilo centralne banke poziva, naj ostanejo pripravljene podpreti gospodarstvo, a dodaja, da zgolj monetarna politika ne more spremeniti negativnih napovedi za Evropo ali izboljšati skromnih srednjeročnih obetov za rast. V nizko zadolženih evropskih državah je potrebna usklajena finančna stimulacija, v vseh državah z evrom pa nadaljevanje strukturnih reform za spodbujanje rasti, krepitev produktivnosti in rasti plač.

Za leto 2020 znova višja rast

Nemško gospodarstvo bo po predvidevanjih OECD-ja letos raslo po 0,7-odstotni stopnji, kar pomeni za 0,9 odstotne točke nižjo napoved od novembrske. Napoved za Italijo je nižja za 1,1 odstotne točke, njen BDP naj bi se skrčil za 0,2 odstotka. Celotno gospodarstvo evrskega območja naj bi se okrepilo za odstotek, kar je 0,8 odstotka manj, kot je OECD napovedoval novembra.

Napoved za Turčijo je nižja za 1,4 odstotne točke, organizacija ji napoveduje 1,8-odstotno krčenje obsega gospodarstva. Kitajska naj bi letos imela 6,2-odstotno, Indija pa 7,2-odstotno gospodarsko rast. BDP ZDA naj bi se okrepil za 2,6 odstotka, Velike Britanije za 0,8 odstotka in Rusije za 1,4 odstotka, še kaže poročilo.

V letu 2020 bo svetovno gospodarstvo po napovedi OECD-ja zraslo nekoliko bolj bolj, za 3,4 odstotka. Evrsko območje naj bi takrat imelo 1,2-odstotno, ZDA pa 2,2-odstotno gospodarsko rast.