Tudi davčne spremembe upoštevajo svetovno usmeritev v zeleno in digitalno. Kmalu bo začel veljati spremenjen davek na dodano vrednost (DDV), zavezanci bodo lahko odbili vstopni davek za električne avtomobile.

Foto: MMC RTV SLO/David Šavli
Foto: MMC RTV SLO/David Šavli

Minister za finance Andrej Šircelj je poudaril, da bodo takšni zavezanci imeli pravico do odbitka davka na DDV pri nabavi osebnih motornih vozil brez izpustov ogljikovega dioksida. Pogoja za to ugodnost sta, da avtomobil ne stane več kot 80.000 in da se uporablja samo za poslovni namen.

Za podjetja je gotovo najpomembnejša nova olajšava za naložbe v računalniški oblak, umetno inteligenco, do okolja prijazne tehnologije, energetsko učinkovitost stavb in podnebno nevtralnost.

Osnovo za ugotavljanje dobička bo mogoče znižati za 40 odstotkov vrednosti takšnih naložb, vendar ob dveh pogojih. Olajšava odpade, če bo zavezanec zanjo prejel nepovratna javna sredstva, prav tako se nova olajšava izključuje s koriščenjem ustaljene olajšave za investicije in olajšave za vlaganja v raziskave in razvoj.

Spremembe dohodnine obvisele

Nedokončana zgodba pa je sprememba dohodnine. Predvideno je bilo črtanje bonitete za uporabo službenih električnih vozil za zasebne namene. Vendar so spremembe dohodnine obvisele, ker vladne stranke niso zbrale dovolj glasov za potrditev.