Foto: EPA
Foto: EPA

"Razmere so kritične, zato naj nam država nemudoma zagotovi pomoč," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Blaž Cvar.

Kritje fiksnih stroškov podjetij je eden ključnih ukrepov šestega protikoronskega zakona, ki ga bo DZ obravnaval prihodnji teden. Podjetja bodo lahko prejela sredstva za pokrivanje fiksnih stroškov za obdobje od oktobra do decembra, če so jim prihodki zaradi epidemije upadli za vsaj 40 odstotkov. Višina pomoči se bo izračunala na podlagi določenega odstotka od njihovih lanskih prihodkov od prodaje.

Na OZS-ju si želijo kritja fiksnih stroškov v celoti, saj so bili gostinski obrati v spomladanskem valu epidemije zaprti dva meseca, od sredine oktobra pa so ponovno zaprti v celoti. Gostinci bi sicer svojo finančno stisko želeli reševati s posojili, a teh pri bankah ne dobijo, saj imajo zaradi trenutnih razmer slabše bonitetne ocene, so dodali.

V sekciji opozarjajo tudi javni poziv za sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetjem v gostinstvu in turizmu v času epidemije covida-19, ki ga je v začetku tedna objavila agencija Spirit. Poziv se jim zdi diskriminatoren do najmanjših gostincev, saj so iz njega izpadla podjetja z do štirimi zaposlenimi.

"Vsi gostinci so se znašli v težkem položaju, zato bi moral javni poziv zajemati vse gostinske dejavnosti, ne glede na število zaposlenih," je poudaril Cvar.

Na OZS-ju imajo tudi dodatne predloge ukrepov, ki bi jih morali vključiti v šesti protikoronski zakon. Med drugim predlagajo znižanje stopnje DDV-ja za gostinske storitve prehrane ter nekatere pijače na pet odstotkov. Koriščenje turističnih bonov, ki so jih vsi prebivalci Slovenije prejeli junija, pa bi morali omogočiti tudi za gostinske storitve.