Med temi so subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, pomoč samozaposlenim, znižanje DDV v gostinstvu ter kritje fiksnih stroškov. "Zadovoljni smo, da bo vlada krila delno izgubljeni dohodek v primeru karantene ali višje sile tudi samozaposlenim in družbenikom, kar je bil vseskozi naš predlog," je vladni zakonski predlog komentiral predsednik OZS-ja Branko Meh.

Med ključnimi ukrepi za ohranitev delovnih mest sta ukrepa subvencioniranja čakanja na delo in skrajšanega polnega delovnega časa, so navedli. Številnim obrtnikom in podjetnikom namreč trenutna situacija predstavlja velik izziv, saj na eni strani ni dovolj naročil, da bi vsem delavcem omogočili delo, in so zato prisiljeni v odpuščanje. Na drugi strani se zavedajo, da je dober kader težko dobiti in da bodo delavce spet potrebovali, ko se bo situacija izboljšala, navajajo v OZS-ju.

V zakon je po mnenju zbornice potrebno vključiti tudi ukrep povračila mesečnega temeljnega dohodka vsaj do sredine leta 2022 za tiste zavezance, ki jim bo letos upadel promet za več kot 20 odstotkov glede na leto 2019 ali 2020.

Dve leti trajajoča epidemija, ki uradno sedaj ni razglašena, je pustila posledice v malih podjetjih, ob tem opozarjajo na OZS. "Prihranki in zaloge so pošle, številne dejavnosti pa še vedno ne poslujejo kot v času pred epidemijo. Poleg gostinske dejavnosti, ki je bila najdlje zaprta, se s težkimi razmerami poslovanja soočajo tudi druge podporne dejavnosti, kot so organizatorji dogodkov, cvetličarji, frizerji, fotografi, specializirane trgovine," so našteli. K upadu prometa je pripomogla tudi uvedba pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani).

Zato v OZS menijo, da bi bilo treba v novi interventni zakon vključiti tudi kritje upada prometa v sorazmerni višini od dejanskega padca za gostinsko in ostale dejavnosti. Eden izmed ključnih ukrepov v preteklosti je bil tudi ukrep povračila nekritih fiksnih stroškov, za katerega ponovno predlagajo, da se ga aktivira, in sicer vsaj do 31. junija prihodnje leto.

Precejšnja škoda je v določenih dejavnostih nastala tudi zaradi poteka roka trajanja blaga v dejavnostih, ki so bile zaprte spomladi letos. Zato v zbornici predlagajo, da se v zakon vključi tudi ukrep povračila škode zaradi odpisa blaga.

Predlagajo še podaljšanje obstoječih moratorijev kreditov vsaj do aprila 2022, nenazadnje pa želijo znižanje stopnje DDV v gostinstvu in turizmu na pet odstotkov, in sicer za gostinske storitve prehrane in brezalkoholne pijače, vino in pivo, so še navedli.

Predlog novega interventnega zakona z dodatnimi 180 milijoni evrov ukrepov za omilitev posledic epidemije je vlada sprejela minuli teden in ga že poslala na potrditev v DZ.