Predsednik republike Borut Pahor je po številnih uradnih in neuradnih pogovorih z vodji poslanskih skupin DZ-ja ugotovil, da uživa Vasle potrebno podporo poslank in poslancev za izvolitev. Foto: Urad predsednika republike
Predsednik republike Borut Pahor je po številnih uradnih in neuradnih pogovorih z vodji poslanskih skupin DZ-ja ugotovil, da uživa Vasle potrebno podporo poslank in poslancev za izvolitev. Foto: Urad predsednika republike

Predsednik republike Borut Pahor je po številnih uradnih in neuradnih pogovorih z vodji poslanskih skupin DZ-ja ugotovil, da Vasle uživa potrebno podporo poslank in poslancev za izvolitev, so sporočili s predsednikovega urada. Javna predstavitev kandidata za guvernerja Banke Slovenije Boštjana Vasleta bo v četrtek dopoldne. Pahor ocenjuje, da Vasle izpolnjuje visoke strokovne kriterije in ima potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije. Trenutnemu vršilcu dolžnosti Umarja se mandat izteče v sredo.

Pahor na osnovi pogovora z vodji poslanskih skupin in predsednikom DZ-ja pričakuje, da bi o kandidatu za guvernerja lahko odločali že na redni decembrski seji DZ-ja. Tako bi po skoraj tri četrt leta Banka Slovenije dobila novega guvernerja ter bi lahko nemoteno in uspešno delovala, je še poudaril Pahor. Državni zbor namreč o posameznem kandidatu glasuje najkasneje v 30 dneh po prejemu predloga. Glasovanje je tajno, izvoljen pa je, če zanj glasuje večina, torej 46 poslancev.

Vasle "počaščen in zadovoljen"
Kot je po Pahorjevi odločitvi sporočil Vasle, je "zelo počaščen in zadovoljen". Na podlagi presoje predsednika in odzivov, ki jih je v preteklih dneh dobil med pogovori s poslanskimi skupinami, tudi sam pričakuje, da bo njegova kandidatura deležna podpore na glasovanju v DZ-ju.

"V skladu z utečeno prakso bom razloge za svojo kandidaturo ter moja stališča glede vodenja in dela Banke Slovenije podrobno pojasnil na javni predstavitvi v predsedniški palači, ki je predvidena v prihodnjem tednu. Takrat bom imel tudi priložnost, da odgovorim na vprašanja," je zapisal Vasle.

Stranke do Vasleta še neodločene
Čeprav je predsednik republike Borut Pahor danes ob razkritju, da za guvernerja Banke Slovenije predlaga Boštjana Vasleta, zapisal, da Vasle v DZ-ju uživa potrebno podporo, ostajajo v nekaterih strankah glede tega javno še naprej skrivnostni. V SDS-u, LMŠ-ju, SD-ju, NSi-ju in SNS-u so napovedali, da se bodo z njim sešli in nato sporočili svojo odločitev.

V SDS-u, kjer svojega favorita po pogovorih s Pahorjem niso želeli razkriti, so danes povedali, da se bodo z Vasletom sešli in nato sporočili svojo odločitev o podpori. V LMŠ-ju so po besedah vodje poslanske skupine Braneta Golubovića želeli, da Slovenija dobi guvernerja, ki bo progresiven, proaktiven in bo imel svoja stališča. Podpirali so ekonomista Jožeta Damijana. "Na žalost je predsednik predlagal drugega kandidata," je dejal Golubović in napovedal, da se bodo o predlogu pogovorili v poslanski skupini, verjetno pa bodo Vasleta tudi povabili na pogovor.

Nejasna tudi podpora SD-ja
Pogovor z Vasletom in nato odločitev so napovedali tudi v NSi-ju, kjer so prav tako podpirali drugega kandidata, in sicer ekonomista Igorja Mastena. V SNS-u, kjer naj bi neuradno podpirali Damijana, se bodo o podpori Vasletu še pogovorili na seji poslanske skupine. Predsednik Zmago Jelinčič je danes ocenil, da je "kolobocija okoli guvernerja nevredna resne države". "Človek bi pričakoval, da se ve, kdo pije in kdo plača, da tisti, ki predlaga kandidata, ve, kaj hoče, ne pa, da išče možnost, ki bo všečna večini strank," je bil slikovit.

V Levici, kjer so želeli, da bi peti guverner slovenske centralne banke postal Damijan, danes drugačnega Pahorjevega predloga še niso želeli komentirati.

Vasle lahko računa na glasove SMC-ja, SAB-a in DeSUS-a, medtem ko odločitev SD-ja še ni jasna. Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han je namreč po pogovorih s Pahorjem povedal, da podpirajo Damijana, pa tudi Vasleta, danes pa so v poslanski skupini SD-ja napovedali, da bodo svojo odločitev glede podpore Vasletu sporočili po seji poslanske skupine v torek.

Boštjan Vasle
Vasle je na čelu Umarja od decembra 2007. Prej je na uradu vodil sektor za makroekonomske analize in ekonomsko politiko, predtem pa je bil zaposlen na ministrstvu za finance. Leta 1994 je diplomiral na ljubljanski ekonomski fakulteti, izobraževanje pa je nadaljeval na Central European University v Budimpešti, kjer je leta 1997 magistriral s področja denarne politike.

Vasle bo Umar vodil še do srede, ko mu kot v. d. direktorju poteče mandat. Vlada je sicer v četrtek za v. d. direktorice Umarja imenovala njegovo namestnico Majo Bednaš.

Brez guvernerja že od aprila
Banka Slovenije je brez guvernerja od konca aprila, ko je na drugo delovno mesto odšel Boštjan Jazbec. V vmesnem času jo vodi Primož Dolenc, ki mu v prvem izbornem krogu za mesto guvernerja ni uspelo dobiti potrebnih 46 glasov podpore poslancev.

Na razpis za mesto guvernerja se je prijavilo pet kandidatov, poleg Vasleta še ekonomista Jože Damijan in Igor Masten ter Eva Lorenčič iz Evropske centralne banke in nekdanji prvi mož Kapitalske družbe Tomaž Toplak.