Foto: BoBo
Foto: BoBo

Dejan Paravan je na rednem mesečnem srečanju z novinarji predstavil trenutne aktivnosti, ki jih Gen energija izvaja za pripravo dokončne odločitve glede projekta JEK 2. Dejal je, da bo do novembra, ko je predviden posvetovalni referendum o izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne, znanih več informacij.

Paravan je spomnil, da je trenutno v ožjem izboru osem mogočih različic reaktorja. "Povedali bomo približno ceno, okvirno časovnico in nabor morebitnih dobaviteljev. Predstavili bomo dizajne, ki so potencialni za izgradnjo." Doslej je znano, da je v ožjem izboru osem reaktorjev moči od 1000 do 2400 megavatov, ki jih ponujajo trije morebitni dobavitelji: francoski EDF, ameriški Westinghouse, katerega tehnologija je v obstoječi krški nuklearki, in korejski KHNP.

Dokler ne bosta znana velikost reaktorja in njegov dobavitelj, bo sicer zelo težko napovedati, kolikšen bo strošek investicije, kolikšna bo cena električne energije iz elektrarne in kakšni bodo okvirni stroški gradnje. Paravan je dejal, da bi bil lahko do novembra izbor med trenutnimi osmimi različicami že nekoliko ožji. "Pričakujemo zaključek nekaterih študij, ki so vezane na samo lokacijo in bodo v povezavi s temi omejitvami določene možnosti izpadle." A končna investicijska odločitev naj bi bila sprejeta v 2028.

Kljub temu je Paravan dejal, da bo do referenduma nekaj več znanega tudi o stroškovni ceni elektrike iz JEK-a 2, predstavili pa bodo tudi negotovosti glede cene. "Hkrati bomo predstavili, kakšna je negotovost pri prodajni ceni. Govorimo o elektrarni, ki bo delovala najmanj 60 let, zelo verjetno pa bo imela 100 let življenjske dobe. Danes ni strokovnjaka, ki bo znal povedati, kakšna bo cena elektrike čez dve leti, kaj šele čez 20, 50 ali 100 let."

Gradnjo drugega bloka podpirajo tudi gospodarstvo in nekatera slovenska podjetja, ki si obetajo poceni elektrike. Kot je pojasnil Paravan, se pri tem opirajo na dosedanje izkušnje z Nuklearno elektrarno Krško in na primer Francije, kjer imajo več kot 50 jedrskih elektrarn. A cena iz starejših jedrskih je nizka, ker so te že amortizirane. Paravan je sicer dejal, da bo tudi nova elektrarna, ki bo sodobnejša, učinkovitejša in zanesljivejša, na neki točki amortizirana. Po njegovih besedah je doba, v kateri se investicija povrne, približno 20 let.

Paravan je sicer večkrat poudaril, da odločitev o JEK-u 2 ne bo preprosta in bo "povezana z določeno mero negotovosti". "Zato je zelo pomembno, da je proces ustrezno voden, strokovno podkovan, da odločevalci sprejmejo čim bolj modro odločitev." Vseeno pa bi morebitna potrditev na referendumu dala dodaten zagon projektu, meni Paravan.

Pojasnil je tudi, da Gen Energija brez pomoči države reaktorja ne bo mogel graditi in da bi bil zelo dobrodošel tudi soinvestitor, saj se na ta način porazdelijo investicijska tveganja.

Ker intenzivno potekajo priprave za investicijo, bodo v Genu potrebovali kadrovske okrepitve.
Zato so na spletni strani podjetja že objavili spletni obrazec, ki ga lahko izpolnijo vsi, ki bi želeli strokovno sodelovati pri projektu. Iščejo tako inženirje, elektrotehnike, jedrske strokovnjake kot strokovnjake za vodenje projektov na področjih prava, financ, trajnostnega razvoja, javnih naročil in komuniciranja.