Lani je svet vsakih 17 ur dobil novega milijarderja. Foto: Reuters
Lani je svet vsakih 17 ur dobil novega milijarderja. Foto: Reuters

V kitajski prestolnici je leta 2020 živelo 33 milijarderjev več kot leto predtem, skupno pa sto. S tem je to velemesto za eno mesto "boljše" od New Yorka, v katerem je lani prebivalo 99 milijarderjev. Peking se je na sam vrh seznama uvrstil po zaslugi rasti tamkajšnjega delniškega trga in tehnoloških podjetij ter hitre zajezitve epidemije covida-19, piše BBC. Čeprav živi v Pekingu več milijarderjev kot v "velikem jabolku", pa so newyorški milijarderji skupno za okoli 67 milijard evrov bogatejši od kitajskih.

Peking – mesto milijarderjev. Foto: Reuters
Peking – mesto milijarderjev. Foto: Reuters

Najbogatejši Pekinžan je Džang Jiming, ustanovitelj družbene platforme za deljenje videoposnetkov TikTok, ki je obenem tudi izvršni direktor krovnega podjetja ByteDance. Njegovo premoženje se je v letu 2020 podvojilo in zdaj znaša 29,9 milijarde evrov. Najpremožnejši prebivalec New York pa je nekdanji župan mesta Michael Bloomberg, ki ima pod palcem 49,6 milijarde evrov.

Bezosu se je lani premoženje povečalo za 54 milijard evrov

Kitajska – Forbes pod to državo šteje tudi bogataše iz Hongkonga in Macaa – je tudi kot država imela lani največji porast milijarderjev, saj se jih je prvič na to lestvico uvrstilo kar 210. Kar polovica izmed njih je obogatela s tehnološkimi podjetji. V državi je tako skupno 698 milijarderjev, tako da Kitajska zmanjšuje zaostanek za prvouvrščenimi ZDA, kjer živi 724 milijarderjev. Na tretje mesto se s s 140 milijarderji uvršča Indija.

Gledano v svetovnem merilu, je lani mejo milijarde dolarjev na računu prvič preseglo največ ljudi do zdaj, kar 493, kar pomeni, da je svet vsakih 17 ur dobil novega milijarderja. Najpremožnejši Zemljan četrto leto zapored ostaja Bezos, ki ima na računu nepredstavljivih 149 milijard evrov – lani se mu je premoženje povečalo za 54 milijard.