Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na oddelku za gozdno tehniko in ekonomiko na Gozdarskem inštitutu Slovenije že od leta 2011 spremljajo stanje na trgu lesnih goriv. Pri različnih ponudnikih in proizvajalcih cene zbirajo dvakrat letno, in sicer oktobra, ob začetku kurilne sezone, in običajno maja ob koncu sezone. Tokrat so zaradi neobičajnih razmer na trgu opravili analizo tudi v drugi polovici avgusta.

Sorodna novica Cene peletov od začetka poletja zrasle za več kot 30 odstotkov

Kot ugotavljajo, so se cene peletov v zadnjih štirih mesecih v povprečju zvišale za skoraj 70 odstotkov, cene drv za skoraj 30 odstotkov, medtem ko cene sekancev ostajajo nespremenjene. Cene peletov so se od oktobra 2021, torej od začetka lanske kurilne sezone, do druge polovice avgusta zvišale za kar 111 odstotkov.

Glede na analizo so cenovno najugodnejši domači proizvajalci peletov, ki so cene v zadnjih štirih mesecih v povprečju zvišali za 51 odstotkov, največ so cene zvišali distributerji peletov, in sicer v povprečju za kar 78 odstotkov. Cene peletov se seveda razlikujejo tudi glede na kakovost in pakiranje, dodajajo na Facebookovem profilu oddelka za gozdno tehniko in ekonomiko gozdarskega inštituta.

"Razmere na trgu lesnih goriv se še niso umirile. Zaradi povpraševanja, ki presega ponudbo, cene naraščajo, in nemogoče je napovedati, kaj se bo dogajalo v naslednjih mesecih. Veliko je odvisno od cen in razpoložljivosti drugih energentov ter od zimskih temperatur," so zapisali. Na ceno peletov naj bi pozitivno vplivalo znižanje stopnje DDV-ja, ki začne veljati s 1. septembrom.

Na gozdarskem inštitutu še dodajajo, da so peleti glede na megavatno uro trenutno le 8 odstotkov cenejši od cene kurilnega olja. Trenutna razlika med ceno peletov in kurilnega olja pa je najmanjša, odkar so začeli zbirati cene leta 2011.

Na podražitev lesnih peletov vpliva več dejavnikov. Zaradi vojne v Ukrajini prihaja do omejitev izvoza iz te države, prav tako sta izvoz omejili BiH in Srbija, od koder smo v preteklih letih uvozili največ peletov. Zaradi strahu pred podražitvijo zemeljskega plina je povečano povpraševanje tudi v drugih evropskih državah, ki posledično črpajo tudi s slovenskega trga.