Napoved o približanju števila brezposelnih do 100.000 je za ekonomista Rada Pezdirja verjetna, mogoče je pričakovati celo višjo številko, pravi. Foto: MMC RTV SLO
Napoved o približanju števila brezposelnih do 100.000 je za ekonomista Rada Pezdirja verjetna, mogoče je pričakovati celo višjo številko, pravi. Foto: MMC RTV SLO

Potem ko je Urad za makroekonomske analize in razvoj objavil, da bo letos bruto domači proizvod nižji za štiri odstotke, so nekateri izmed članov vladnega strateškega sveta za gospodarstvo to ocenili kot nekoliko pretirano. Pezdir je za MMC pojasnil, da je običajno, da so take napovedi podvržene kritikam, a se mu Umarjeva napoved vseeno zdi smiselna. Tudi napoved o približanju števila brezposelnih do 100.000 je zanj verjetna, mogoče je pričakovati celo višjo številko, pravi.

"V državi imamo politično nestabilnost"
Prav tako se Pezdir ne strinja z izjavo predsednika vlade Boruta Pahorja, da kljub Umarjevi oceni ni razlogov za paniko. "Razlog za paniko imamo, ker še nismo videli ustreznih ukrepov vlade," je bil oster Pezidr in dodal, da imamo v državi politično nestabilnost.

Na to, kaj konkretno bo prineslo znižanje BDP-ja, pa Pezdir odgovarja, da predvsem nižanje prihodkov. "Če vlada ne naredi kakšenga pametnega ukrepa, je zadeva lahko zelo neprijetna," meni. Težava je predvsem v tem, da je poraba države previsoka, proizvodnja pa vse nižja, nam je zatrdil.

Ob tem bi se mu zdelo smiselno predvsem manj trošiti in pregledati vse blagajne, omenil je zdravstveno in lokalno. Zaskrbljen pa je predvsem nad pokojninsko blagajno, saj se financira neposredno iz prihodkov.

Pezdir ne ve, kako bi Istrabenz lahko izplačal upnike
Pezdirju smo postavili še vprašanje glede izjave Igorja Bavčarja, da Istrabenz ne bo šel v tečaj. "Nimam druge predstave, kaj bi se lahko zgodilo," je dejal in pojasnil, da ne ve, kako bi Istrabenz lahko izplačal upnike. Pomaga si sicer lahko tako, da poceni razproda premoženje, a vseeno ne vidi, kako bi Istrabenz lahko preživel.

S. Z.