Jedrska elektrarna Krško je letos delovala stabilno in ob polni moči. Foto: EPA
Jedrska elektrarna Krško je letos delovala stabilno in ob polni moči. Foto: EPA

Novi predsednik uprave Jedrske elektrarne Krško (JEK) bo z aprilom dosedanji vodja proizvodnje Gorazd Pfeifer, je poudaril Stane Rožman, ki je prvi mož elektrarne že 34 let: "Kar zadeva Jedrsko elektrarno Krško in nas v starejši ekipi, Gorazd Pfeifer uživa popolno zaupanje. Verjamemo v pozitivno kontinuiteto obratovanja Jedrske elektrarne Krško. V ospredje stopa ne samo Gorazd Pfeifer, ampak celotna mlada ekipa, ki je enkratna in ki resnično veliko obeta."

Mlada generacija bo popeljala elektrarno v nadaljnjih 20 let. "Vizija je dobro postavljena, elektrarna je v izredno dobrem stanju in nima smisla spreminjati vizije, ostati tam, kjer smo, na vrhu, blizu vrha, tako na državnem kot mednarodnem področju, in to vzdrževati z novo ekipo, ki prihaja," je izjavil Pfeifer.

Po novem letu, pravi Pfeifer, bodo začeli uporabljati suho skladišče za visoko radioaktivne odpadke. "Pričakujemo tehnični pregled nove zgradbe, v katero bomo pospravili del izrabljenih gorivnih elementov. Blizu 600 izrabljenih gorivnih elementov pride v mesecu marcu v suho skladišče."

S tem bo v celoti končana desetletna tehnološka nadgradnja elektrarne, še vedno pa ostajajo brez trajnega skladišča za nizko in srednje radioaktivne odpadke, ob čemer se gradnja, ki ni v domeni elektrarne, še ni niti začela.