Ghosnu grozi desetletna zaporna kazen. Foto: Reuters
Ghosnu grozi desetletna zaporna kazen. Foto: Reuters

Ghosna so prejšnji teden na Japonskem aretirali zaradi suma prirejanja poslovnih knjig. Menedžer, ki sicer ostaja na čelu Renaulta, vse obtožbe zanika.

Mitsubishijev upravni odbor je odločitev sprejel v manj kot eni uri in je s tem sledil Nissanu, kjer so 64-letnega menedžerja z mesta predsednika odstavili že prejšnji teden.

Kaj se bo še razkrilo?
V Braziliji rojeni menedžer je skupaj s še enim Nissanovim menedžerjem Gregom Kellyjem osumljen, da je med junijem leta 2011 in junijem leta 2015 prikril za okoli 39 milijonov evrov prihodkov. A japonski časopis Asahi Šimbun je poročal, da utegnejo Ghosna znova aretirati, saj naj bi v nadaljnjih treh letih prikril še za okoli 23 milijonov evrov prihodkov.

Osumljenca lahko po japonski zakonodaji doleti nova aretacija, ki pa za seboj lahko prinese tudi hujše kazni. Ghosnu po trenutnih obtožbah grozi 10-letna zaporna kazen in/ali globa v vrednosti skoraj 100.000 evrov.

Ghosn obtožbe zavrača. Kot je poudaril v nedeljo, ni nameraval prikrivati svojih prihodkov. Obtožbe je po navedbah medijev zavrnil tudi Kelly, češ da so bile Ghosnove plače izplačane v skladu z zakoni.

Zavezništvo med Renaultom, Nissanom in Mitsubishijem velja za vodilno na svetu, na leto proizvede okoli 10,6 milijona vozil in ima približno 450.000 zaposlenih po vsem svetu.