V verigi kavarn Starbucks v San Salvadorju že omogočajo plačilo z bitcoini. Foto: Reuters
V verigi kavarn Starbucks v San Salvadorju že omogočajo plačilo z bitcoini. Foto: Reuters

Salvadorski predsednik Nayib Bukele je že junija letos napovedal uvedbo bitcoina za uradno plačilno sredstvo. "Razbiti moramo paradigme preteklosti. El Salvador ima pravico napredovati proti prvemu svetu," je ob uvedbi tvitnil predsednik najmanjše države Srednje Amerike.

Vlada je za spodbujanje uporabe bitcoina vsakemu državljanu podelila delež v vrednosti 30 dolarjev (25 evrov). Salvadorska vlada trdi, da bo država z uporabo bitcoina prihranila 400 milijonov dolarjev na leto pri transakcijskih provizijah za sredstva iz tujine. BBC je na podlagi podatkov Svetovne banke sicer izračunal, da bo prihranek okoli 170 milijonov dolarjev.

Vrednost bitcoina je dan pred uvedbo narasla na skoraj 53.000 dolarjev, a je nato na dan uradne uvedbe za plačilno sredstvo v Salvadorju doživela največji padec v zadnjem mesecu – za 18 odstotkov oz. na 43.000 dolarjev. Kriptovaluta si je po pisanju Reutersa medtem že nekoliko opomogla in je trenutno pri 46.500 dolarjih za kovanec.

Salvadorska vlada je ob padanju vrednosti kupila še dodatnih 150 bitcoinov v vrednosti sedmih milijonov dolarjev, s čimer so po mnenju finančnih analitikov skušali ustaviti padec vrednosti.

Uslužbenci podjetja Chivo čakajo na stranke, ki jim bodo pomagali pri uporabi digitalne denarnice. Foto: Reuters
Uslužbenci podjetja Chivo čakajo na stranke, ki jim bodo pomagali pri uporabi digitalne denarnice. Foto: Reuters

Predstavnik opozicije: Uvedba bitcoina zelo tvegan eksperiment

Opozicijski politik Johnny Wright Sol je bil kritičen do predsednika Bukeleja in je uvedbo bitcoina označil za zelo tvegan eksperiment. "Večina prebivalstva ve zelo malo o kriptovalutah. Vemo pa, da je trg zelo nestanoviten. Danes se je to zagotovo pokazalo," je dejal za BBC.

Wright Sol trdi, da je Salvador zaradi padca vrednosti bitcoina na dan uvedbe izgubil tri milijone dolarjev. "Nismo sovražniki kriptovalut ali bitcoinov, vendar ne verjamemo, da bi moralo biti obvezno, da morajo podjetja sprejeti bitcoin v plačilo," je dejal. Poudaril je še, da je bil zakon v parlamentu potrjen zgolj po petih urah razprave.

Salvadorci imajo medtem mešane občutke glede novega plačilnega sredstva. "Med pandemijo bo dobro, da ne bo treba uporabljati denarja v fizični obliki," je za BBC komentiral lastnik trgovine z nujnimi življenjskimi potrebščinami v San Salvadorju Ed Hernandez.

Na ulicah prestolnice se je ob tem zbralo tudi okoli tisoč nasprotnikov bitcoina, ki so pred vrhovnim sodiščem spuščali ognjemete in zažigali gume. Uvedba kriptovalute za plačilno sredstvo bo po njihovih navedbah poleg finančne nestabilnosti spodbudila tudi nezakonite transakcije.

Protestniki so v prestolnici izrazili nasprotovanje alternativni valuti. Foto: Reuters
Protestniki so v prestolnici izrazili nasprotovanje alternativni valuti. Foto: Reuters

Tehnične težave ob uvajanju

Uvajanje bitcoina so na prvi dan uporabe spremljale tudi pogoste tehnične težave. Glavne ameriške borze kriptovalut Coinbase Global Inc, Kraken in Gemini so imele težave z zamudami pri nekaterih transakcijah.

V Salvadorju so imeli težave tudi z uvajanjem digitalne denarnice, znane pod imenom Chivo. Zaradi preobremenjenosti ob prijavljanju v sistem so morali za nekaj časa onesposobiti strežnike.

Na platformah Appla in Huaweia čez dan še niso podpirali digitalne denarnice Chivo, medtem ko so jo že začeli sprejemati pri Starbucksu in McDonaldsu.