Joc Pečečnik med nagovorom. Foto: BoBo
Joc Pečečnik med nagovorom. Foto: BoBo

Klub slovenskih podjetnikov (SBC) je pripravil drugi Festival podjetništva. Osrednji dogodek z naslovom Naši podjetniki zmagujejo, kaj pa Slovenija? so priredili na Brdu pri Kranju. Na njem so podjetniki poudarili potrebo po krepitvi podjetniške miselnosti in opozorili na slabo stanje v državi. Med najnujnejšimi so poudarili davčno reformo.

Zaradi novih obremenitev so gospodarstveniki vse bolj zaskrbljeni nad dogajanjem v državi, predvsem zaradi dodatnih davkov, odhodov najperspektivnejših mladih v tujino, pa tudi zaradi politike, ki po njihovem mnenju vse bolj služi sama sebi. S trenutnim stanjem v državi podjetniki niso zadovoljni, je za Radio Slovenija poročala Simeona Rogelj.

"S trenutnim stanjem v državi res nismo zadovoljni," je na novinarski konferenci ob robu Festivala podjetništva na Brdu pri Kranju povedal predsednik SBC-ja Joc Pečečnik. "V našem klubu bomo z vsemi močmi pripravili programe in konkretne rešitve, ki jih bomo posredovali vladi in jo, če bo treba, tudi silili, da jih bo sprejela," je poudaril.

Napovedal je, da se bodo najprej lotili predloga davčne reforme in sprememb plačnega sistema, ki bi zagotavljal višje plače in omogočal konkurenčnost pri privabljanju delovne sile. Kot je ocenil, so na področju delovne zakonodaje, plač in dotoka tujega kapitala ter delovne sile danes razmere nemogoče.

Gospodarstvo meni, da ga vlada ignorira

Akrapovič: Dogaja se eksodus mladih

Podpredsednik SBC-ja Igor Akrapovič je opozoril na nadaljevanje "eksodusa mladih in sposobnih visokokvalificiranih kadrov". Kot je ocenil, je Slovenija postala eno najbolj nestimulativnih gospodarskih okolij, pri čemer nas lovijo in prehitevajo tudi države z vzhoda in juga Evrope. Poudaril je Srbijo in Črno goro, ki da imata precej naprednejše poglede na podjetništvo.

"Pri nas smo izjemno zaskrbljeni," je dejal Akrapovič. "Mi res upamo, da se bo nekaj obrnilo, drugače imamo, žal, pač vsi svoje alternativne rešitve," je opozoril Akrapovič, ki kot osrednjo težavo vidi visoko obdavčitev plač.

Joc Pečečnik in Matjaž Han. Foto: BoBo
Joc Pečečnik in Matjaž Han. Foto: BoBo

Pečečnik: Vladi manjka zdrave kmečke pameti

"Mi želimo, da ljudje več zaslužijo, da se spremeni plačni sistem, da bomo dobili nazaj srednji razred, da se pospeši potrošnja in da bodo ljudje lahko živeli," je dodal Pečečnik, ki meni, da neka družina za normalno življenje mesečno potrebuje 4000 evrov.

Kar se tiče dodatne obdavčitve zaradi obnove po poplavah, je Pečečnik dejal, da so, če državi primanjkuje finančnih sredstev, za to, da se breme solidarno porazdeli. Kot je poudaril, druge države v težkih časih, ki prihajajo, rahljajo davke, saj se zavedajo, da brez podjetnikov in gospodarstva ni srečne države.

"Politika ne razume naših opozoril, da je lahko dobra in socialna država le bogata država, to pomeni država z veliko prihodki in majhnimi stroški," je poudaril Pečečnik. Ob tem je poudaril tudi, da se v podjetjih dnevno pogovarjajo o tem, kako povečati prihodke in racionalizirati stroške, medtem ko te miselnosti v politiki ni.

Pečečnik je zagotovil, da nasprotovanje ni usmerjeno le proti tej vladi, temveč proti vsaki vladi, ki ima "diagnozo pomanjkanja zdrave kmečke pameti in spoštovanja do ljudi, ki delajo in se trudijo, da je v državi bolje, diagnozo blatenja podjetnikov in pa diagnozo prepričanja, da je politika nad državljani in lahko dela, kar želi".

"Vzorec je v Sloveniji dokaj predvidljiv in jasen. Prvi dve leti se nova vlada maščuje prejšnji vladi, potem želi nekaj narediti, ampak ji običajno ne uspe, ker se prej zamenja. To ni stabilno okolje in tega imamo dovolj," je sklenil Pečečnik in dodal, da takšno politiko sprenevedanja, ideološkega sovraštva in uničevanja države v Sloveniji gledamo že vrsto let, medtem pa nas prehiteva že vsa konkurenca.

Ne pogovarjamo se več, da nas prehitevajo Poljaki, Čehi in Slovaki, pogovarjamo se, da nas prehitevajo Črnogorci. To več ni smešno, zadeve so skrajno resne, da se ne pogovarjamo o Srbiji in njihovi velikopoteznosti.

Brodnjak o prehitevanju

Brodnjak: Prehitevajo nas

Predsednik uprave NLB-ja Blaž Brodnjak je opozoril, da je za majhno gospodarstvo mednarodna konkurenčnost ključna. Začenja pa ga skrbeti, da se sprejemajo ukrepi v nasprotno smer. Kot je dejal, Slovenija z napovedanim zakonom o obnovi izvaja ukrepe, ki potencialno zmanjšujejo mednarodno konkurenčnost in šibijo banke.

Kot je na panelu Recept za uspešno Slovenijo ocenil Brodnjak, bi morali v Sloveniji doseči čustveno poenotenje, da kapital in uspeh nista nekaj slabega. Želel bi si, da bi Slovenijo prihodnjih 10 let vodila črno-rdeča koalicija, ki bi za potrebne spremembe posegla v davčni, pokojninski in izobraževalni sistem.

Zaradi nekonkurenčnih politik nas prehitevajo vzhodnoevropske države, dohiteti in prehiteti nas želi celo Črna gora, je opozoril Brodnjak. "Ne pogovarjamo se več, da nas prehitevajo Poljaki, Čehi in Slovaki, pogovarjamo se, da nas prehitevajo Črnogorci. To več ni smešno, zadeve so skrajno resne, da se ne pogovarjamo o Srbiji in njihovi velikopoteznosti," je dejal Brodnjak.

Kaj podjetniki pričakujejo od vlade?

Bitenc: Za narodov blagor jim je malo mar

Tudi direktor Kirurgije Bitenc Marko Bitenc je poudaril, da Slovenijo omejujeta "nestrpnost in stalna zavestna polarizacija naroda, ko se ena in druga politična opcija ukvarjata sami s seboj, z doseganjem svojih interesov, za narodov blagor pa jima je malo mar". Tekmovanje med politiki ene in druge opcije bi bilo treba preseči, ustvariti koalicijo prave konservativne podjetniške in socialne stranke, ki bi prisluhnila izkušnjam iz prakse.

Bitenc meni, da bi moral SBC prevzeti vlogo nosilca razsvetljenskih idej in da bi na vseh področjih države potrebovali več podjetniške miselnosti. Prepričan je, da bi jo morali vnesti tudi v javno upravljanje. Tako bi presegli že 30 let trajajočo krizo državnega dela izvajalske strukture javnega zdravstva, ki je bistveno manj učinkovito od zasebnega.

Prav širitvi podjetniške miselnosti in zavedanju pomena o tem, kako pomembno je odgovorno podjetništvo za razvoj in blaginjo celotne družbe, je namenjen Festival podjetništva. Ta teden več kot 40 podjetij odpira svoja vrata osnovnošolcem in dijakom, po državi pa bo potekalo tudi devet podjetniških pogovorov.

Gospodarski minister Matjaž Han. Foto: BoBo
Gospodarski minister Matjaž Han. Foto: BoBo

Han: Potreben je družbeni dogovor

Današnjega osrednjega dogodka se je ob približno 500 podjetnikih udeležil tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Kot je povedal v izjavi medijem, se strinja z nekaterimi tezami, ki jih je danes slišal. "V tej državi moramo narediti predvidljivo davčno okolje in sprejeti neki družbeni dogovor, kakšno Slovenijo želimo," je poudaril.

Kot je dejal, po letu in pol ministrovanja veliko pogledov deli s podjetniki. "Ni me vodila neka maščevalnost, nisem menjal nekih kadrov, vse, kar je bilo dobrega, smo nadaljevali, kar je bilo malo slabše, smo spremenili. In mislim, da je treba v to smer v Sloveniji iti," je povedal.

Današnjega dogodka se je udeležil, ker se mu zdi ključno, da zna politika slišati tudi kritiko, vendar gre, kot je poudaril, pri stališčih SBC-ja samo za eno stran. Vse namreč ne more biti le v korist podjetništvu, saj je tu še socialna stran in je treba najti kompromise med njima.