S čim bi lahko nadomestili enormne količine energije, ki jo pridobivamo iz fosilnih goriv? Foto: EPA
S čim bi lahko nadomestili enormne količine energije, ki jo pridobivamo iz fosilnih goriv? Foto: EPA

"Mladi zagovarjamo popolno opustitev fosilnih goriv," je ob robu konference v Dubaju poudaril mladinski podnebni delegat Rok Dolenc.

Dolenc, ki je na konferenci, ki se preveša v ključno fazo, od samega začetka, se je v tem času udeleževal predvsem različnih stranskih dogodkov v okviru COP28 ter se povezoval z mladinskimi delegati iz drugih držav. Rezultat tega je skupno oblikovanje stališč, ki jih zastopajo na pogajanjih in bilateralnih sestankih predvsem z Evropsko komisijo ter trenutnim španskim predsedstvom.

Kot priznava, so mladi zelo ambiciozni predvsem na področju opuščanja fosilnih goriv, še bolj kot EU. "Zagovarjamo popolno opustitev fosilnih goriv z neko jasno časovnico, ne da je to samo neka mrtva črka na papirju," je poudaril in dodal, da bi morala EU te cilje uresničiti do leta 2040, na svetovni ravni pa bi jih morali uresničiti do leta 2050.

Prav končni izid glede tega, ali bo v zaključnih sklepih konference pristala tudi zaveza o opuščanju vseh fosilnih goriv, bo po njegovih besedah tisto ključno, kar bo odločilo uspeh oz. neuspeh letošnje podnebne konference.

Sorodna novica Izvoznice nafte proti prenehanju uporabe fosilnih goriv. Kumer: EU je vedno bolj enoten.

Glede pričakovanj o dosegu tega težko pričakovanega preboja je dejal, da ostaja večni optimist. Kot je poudaril, so trenutno na mizi še vse možnosti. "Trenutno predsedstvo Združenih arabskih emiratov ima dobro pogajalsko izhodišče in moč, ker so ena od držav proizvajalk fosilnih goriv. Če lahko kdo, lahko oni prepričajo tudi ostale proizvajalke k podpori tem stališčem. To je namreč zadnji čas, da se odprava fosilnih goriv vključi v končne zaveze," je prepričan Dolenc.

Do konca konference se bo posvetil spremljanju pogajanj, predstavniki mladih pa bodo poskušali svoja stališča še naprej izpostavljati na rednih sestankih s predstavniki Evropske komisije, je napovedal. "Vztrajamo pri tem, naj bo tudi EU pri stališčih glede fosilnih goriv bolj ambiciozna, da naj bodo zaveze Sveta EU-ja njihova spodnja meja, pod katero ne gredo, ne pa zgornji limit njihovih ambicij," je dejal Dolenc.

Slovenija je mladinskega delegata prvič imenovala letos v sodelovanju Mladinskega sveta Slovenije (MSS) ter ministrstva za okolje, podnebje in energijo. Mladinskih delegatov iz različnih držav je na letošnjem COP28 skupno med 20 in 25. Po Dolenčevih besedah trenutno vse države EU-ja še nimajo izbranih predstavnikov mladih na podnebnih pogajanjih. Mladi si prizadevajo, da bi se to uresničilo do leta 2025.

Vreče z umetnimi gnojili, ki omogočajo intenzivno kmetijstvo in bistveno večjo proizvodnjo hrane. Za njihovo proizvodnjo potrebujemo fosilna goriva. Foto: Reuters
Vreče z umetnimi gnojili, ki omogočajo intenzivno kmetijstvo in bistveno večjo proizvodnjo hrane. Za njihovo proizvodnjo potrebujemo fosilna goriva. Foto: Reuters

IEA: Na podlagi obljub do 2030 za 30-odstotkov manj izpustov

Na podlagi dosedanjih obljub držav v okviru podnebne konference v Dubaju bi se lahko emisije toplogrednih plinov do leta 2030 zmanjšale le za 30 odstotkov, je opozorila Mednarodna agencija za energijo (IEA). Če države ne bodo sprejele ambicioznejših ukrepov, se svet ne bo izognil najhujšim posledicam podnebnih sprememb, je navedla.

"Čeprav so obljube pozitiven korak naprej pri reševanju emisij toplogrednih plinov iz energetskega sektorja, pa niti približno ne zadostujejo temu, da bi se svet premaknil k doseganju mednarodnih podnebnih ciljev, predvsem cilja glede omejitve globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija," je agencija po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisala v današnjem poročilu.

V oceni dosedanjih sicer še vedno nezavezujočih obljub, ki so jih na COP28 podale vlade ter naftna in plinska industrija, je IEA med drugim upoštevala potrojitev obnovljivih virov energije in podvojitev energetske učinkovitosti do leta 2030 ter občutno zmanjšanje izpustov metana.

Zavezam glede obnovljivih virov energije in energetske učinkovitosti se je sicer do sedaj po podatkih programa ZN-a za podnebje pridružilo 130 držav. Tega pa se na drugi strani otepajo Indija ter naftni izvoznici Rusija in Savdska Arabija.

Kitajska, ki je največji proizvajalec toplogrednih plinov na svetu, je te zaveze v manj uradni maniri podala v izjavi po nedavnem srečanju s predstavniki ZDA v Kaliforniji, ki se ga je udeležila kot del priprav na COP28.

Zavezam o znižanju emisij metana, ki je odgovoren za približno tretjino toplogrednih plinov, ki povzročajo globalno segrevanje, pa se je pridružilo okoli 50 naftnih in plinskih podjetij. Eden glavnih virov proizvodnje metana sicer predstavlja živinoreja.

Metan se v ozračju zadržuje približno desetletje, vendar energijo vsrkava veliko hitreje kot ogljikov dioksid, zato se kratkoročno zmanjšanje emisij tega toplogrednega plina zdi kot hitra rešitev za omejevanje globalnega segrevanja in izboljšanje kakovosti zraka.

Ladijski promet tretji največji proizvajalec izpustov
Cilj glede omejitve globalnega segrevanja je 1,5 stopinje Celzija. Foto: Reuters
Cilj glede omejitve globalnega segrevanja je 1,5 stopinje Celzija. Foto: Reuters

Ob zaključku konference vse glasnejši pozivi k ukrepanju

Medtem ko se podnebna pogajanja ZN-a bližajo h koncu, naraščajo pritiski na države, naj vendarle sprejmejo ambiciozne zaveze na področju odprave fosilnih goriv. K ukrepanju jih je znova pozval tudi predsedujoči dogodku Sultan al Džaber. Savdska Arabija in Irak medtem državam žugata, naj pri odločitvi ne pozabijo tudi na interese naftnih držav.

Manj kot 48 ur pred načrtovanim koncem podnebne konference (COP28) je al Džaber za ministre držav, med katerimi je bil tudi slovenski minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer, organiziral tradicionalno arabsko srečanje v krogu ter jim dejal, da je napočil čas za premike in sprejetje kompromisov.

"Neuspeh ni možnost. To, kar iščemo, je skupno dobro. To, kar iščemo, je tisto, kar je v najboljšem interesu vseh in povsod. Moramo najti soglasje in skupno točko glede fosilnih goriv, vključno s premogom," je pred dogodkom dejal novinarjem.

Da je bil to eden današnjih ključnih dogodkov, je za STA povedala tudi glavna slovenska pogajalka Tina Kobilšek. Kot je poudarila, si ga je predsedujoči konferenci zamislil kot zasedanje, na katerem istočasno predstavljajo težave in iščejo tudi rešitve. "Šlo je za precej iskrene pogovore in intervencije več ministrov, med drugim tudi ministrov EU-ja. Ocenjujem, da smo korak bližje dogovoru, ki ga vsi pričakujemo," je še poudarila.

Po oceni ministra Kumra pa je bila rdeča nit današnjega al Džaberjevega govora poziv k uresničitvi zgodovinskega premika ob upoštevanju izsledkov znanosti. "Če smo začeli ambiciozno, si želi, da tako tudi zaključimo," je pojasnil.

Sultan Al Džaber. Foto: Reuters
Sultan Al Džaber. Foto: Reuters

Kumer: Ministri EU-ja smo za visoko ambicioznost

V razpravi na dogodku je bilo sicer mogoče zaznati različne odtenke ambicioznosti držav. "EU ministri se zavzemamo za visoko ambicioznost, absolutno odpravo vseh subvencij za fosilna goriva in opustitev rabe fosilnih goriv. Nekateri pa so manj ambiciozni oz. jo razumejo drugače," je povedal Kumer in dodal, da je rezultat pogovorov takšen, da se bo čez noč pripravilo nekaj osnutkov končnega besedila, o njih pa bodo odločali v ponedeljek zjutraj.

"Pred sabo imamo še jutrišnji dan in rezervni dan v torek. Al Džaber je znova poudaril, da je zelo odločen, da se bo konferenca zaključila v torek dopoldne in da vsi napnemo zadnje moči in dosežemo rezultat, ki bo odseval ambicioznost z začetka COP28," je še podčrtal slovenski minister, ki se je dopoldne udeležil tudi srečanja ministrov EU-ja s predstavniki tako imenovane Umbrella skupine, v kateri so ZDA, Velika Britanija, Japonska, Norveška, Avstralija in Kanada.

Po informacijah STA-ja so predstavniki EU-ja glasno zagovarjali stališče, da bi v končnem besedilu konference o globalnem pregledu stanja mesto našla zaveza glede odprave fosilnih goriv brez tehnologij zajemanja in shranjevanja ogljikovega dioksida.

Močnih stališč glede odprave fosilnih goriv, vključitvi sporočil znanosti in pozivov k bolj ambicioznim zahtevam v nacionalno določenih prispevkih držav pogodbenic konvencije o podnebnih spremembah v skladu s ciljem omejitve globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko raven si želijo tudi članice skupine Umbrella.

Obe skupini držav sta bili na srečanju soglasni tudi o tem, da svet potrebuje močan okvir glede prilagajanja, končni izid konference pa da mora biti uravnotežen glede blaženja podnebnih sprememb, prilagajanja nanje in finančnih sredstev za implementacijo tega.

Bojan Kumer. Foto: EPA
Bojan Kumer. Foto: EPA

Izvoznice nafte proti opuščanju fosilnih goriv

Sočasno s pozivom predsedujočega so v Dubaju danes odmevali tudi odzivi največje svetovne izvoznice nafte Savdske Arabije, ki v zadnjih dneh skupaj z Indijo izvaja pritisk na države, da naj ne sprejmejo dogovora glede postopnega opuščanja ali odprave fosilnih goriv.

"Udeleženci podnebnih pogovorov bi morali razmišljati pozitivno, obravnavati potrebno zmanjšanje emisij, vendar hkrati upoštevati tudi našo perspektivo in pomisleke", je danes poudaril predstavnik Savdske Arabije.

Stališča Savdijcev podpira tudi Irak, ki je v okviru današnjih pogajanj podal jasno sporočilo, da nasprotuje kakršni koli omembi postopnega opuščanja fosilnih goriv v zaključnem dokumentu COP28.

Nezadostne obljube glede podnebnih ciljev