Skupina Hisense Europe po zadnjih podatkih zaposluje 9309 zaposlenih. Od tega jih je v Sloveniji v proizvodnji 3020, v družbi Hisense Gorenje Europe (režija) pa 818. Gorenje je v lasti Hisensa od leta 2018. Foto: BoBo
Skupina Hisense Europe po zadnjih podatkih zaposluje 9309 zaposlenih. Od tega jih je v Sloveniji v proizvodnji 3020, v družbi Hisense Gorenje Europe (režija) pa 818. Gorenje je v lasti Hisensa od leta 2018. Foto: BoBo

Skupina Hisense Europe, ki združuje vse prodajne enote Hisense, Hisensovo tovarno televizorjev na Češkem in celotno Gorenje (proizvodne enote v Sloveniji, na Češkem in v Srbiji, razvojno-kompetenčne centre, hčerinska podjetja in prodajne enote po Evropi), načrtuje zmanjšanje števila zaposlenih, ki naj bi ga do konca leta zmanjšali za 2200, od tega naj bi se število zaposlenih v Sloveniji, tudi z mehkimi oblikami odpuščanj in spremembami poslovnega modela, znižalo za 1000, od tega 700 v proizvodnji in 300 v režiji.

To bo za Velenje socialna bomba, je prepričan podžupan mesta. Foto: BoBo
To bo za Velenje socialna bomba, je prepričan podžupan mesta. Foto: BoBo

Direktor Bahun za ohranitev delovnih mest

Delavski direktor Gorenja Drago Bahun se je v izjavi za medije v Velenju zavzel za ohranitev čim več delovnih mest. Sprašuje se, zakaj vodstvo Gorenja ne uporabi skrajšanega delovnega časa in ukrepa čakanja na domu. Zato je zanj napovedano odpuščanje 2200 delavcev do konca leta popolnoma nesprejemljivo in temu se bodo ostro uprli.

Bahun je dejal, da so za petek sklicali svet delavcev, prav tako bodo v prihodnjih dneh sklicali zbore delavcev. Od vlade pa Bahun pričakuje, da se opredeli do napovedanega odpuščanja delavcev Gorenja. Na obisk v Velenje je povabil gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja.

Odkar je Gorenje prevzel kitajski Hisense junija leta 2018 do konca marca letos se je število zaposlenih v skupini Gorenje znižalo za 1760, je povedal Bahun. Napovedano odpuščanje naj bi zelo slabo vplivalo na nadaljnji razvoj Gorenja, opozarja Bahun. "S 50-odstotno zasedenostjo proizvodnih kapacitet ne bomo preživeli. Ne skrbi me samo usoda teh 2200 presežnih delavcev v skupini Gorenje, ampak usoda vseh zaposlenih. Koronavirus je težek problem, vendar je očitno, da ima Gorenje tudi druge težave," je še dejal Bahun.

Velenjski podžupan Peter Dermol je v izjavi za javnost opozoril na socialno bombo. Foto: BoBo
Velenjski podžupan Peter Dermol je v izjavi za javnost opozoril na socialno bombo. Foto: BoBo

Podžupan: To bo socialna bomba v Velenju

Novica o zmanjšanju števila zaposlenih je razburila Gorenjev sindikat. Predsednik sindikata Skei Gorenje Žan Zeba se bo v povezavi s tem sešel s predstavniki velenjske občine. Posveti uprave Gorenja s sindikatom in svetom delavcev pa bodo stekli na začetku maja, je dejal Zeba.

Velenjski podžupan Peter Dermol je medtem dejal, da bodo predstavniki občine po sestanku s predstavniki zaposlenih Gorenja opravili pogovor tudi z vodstvom Gorenja. Zanj je odločitev o zmanjšanju števila zaposlenih nedopustna, saj bo, če bo izvedena tako, kot naj bi bila načrtovana, povzročila pravo socialno bombo v Velenju.

V Velenju bodo kot lokalna skupnost odpuščanju v Gorenju ostro nasprotovali, ne nazadnje imajo nemalo obljub o novih delovnih mestih in novi tovarni od novega vodstva Gorenja, ki ga je leta 2018 prevzel kitajski Hisense. "Nastopili bomo z vsemi ukrepi, ki jih imamo na voljo, tudi najbolj drastičnimi," je napovedal Dermol in dodal, da je prav zaradi odpravljanja negativnih posledic epidemije novega koronavirusa država sprejela ukrepe za pomoč gospodarstvu.

Če te spodbude niso dovolj učinkovite za Gorenje kot največjega slovenskega izvoznika, ki zaposluje več tisoč ljudi, se obeta propad gospodarstva na svetovni ravni, je še presodil velenjski podžupan.

V Velenju ne izključujejo niti množičnih protestov

Nova tovarna televizorjev vseeno bo

Skupina Hisense kljub napovedi odpuščanj v Sloveniji ni odstopila od načrtov za gradnjo nove tovarne televizorjev v Velenju. "Ta projekt bomo letos začeli. Trudimo se, da bi odpustili čim manj ljudi, po koronski krizi pa bomo naredili vse, da ustvarimo še več in še boljša delovna mesta," je zatrdil prvi mož Hisensa Lan Lin.

"Projekt gradnje nove tovarne bi se moral začeti julija oz. avgusta, a bo zaradi izbruha novega koronavirusa nastala zamuda. Kljub vsem težavam smo se odločili, da bomo ta projekt letos začeli," je v današnjem videonagovoru iz ZDA, ki so ga poslali iz Gorenja, zagotovil predsednik upravnega odbora Hisense International in glavni direktor Gorenja.

Napoved drastičnih odpuščanj v vsej skupini, ki jih bodo izvedli skladno z zakoni, so po njegovih besedah najavili zato, da "rešijo družbo". Ko bo kriza mimo, se želijo naprej razvijati. "A to ne pomeni, da bomo poslovali po starem. Osredotočili se bomo na povečanje prodaje, hitrejše e-poslovanje in izvedli preostale prilagoditve, vse z namenom, da se prilagodimo novim razmeram, ki so nastale zaradi novega koronavirusa," je sklenil.

 Sindikalistka Lidija Jerkič. Foto: MMC RTV SLO
Sindikalistka Lidija Jerkič. Foto: MMC RTV SLO

ZSSS zahteva pojasnila vodstva

Predsednica ZSSS-ja in sindikata Skei Lidija Jerkič, ki naj bi v petek prišla tudi v Velenje, je v sporočilu za javnost zapisala, da vodstvo Gorenja tako kot lani tik pred praznikom dela na mizo nosi načrte odpuščanja. Število je vsakič višje, odgovori pa vsakič slabši oz. jih sploh več ni.

"Zahtevamo, da se vodstvo podjetja nemudoma odzove z natančnimi pojasnili javnosti in delavcem, na podlagi katerih podatkov in projekcij je nastal zadnji program, kaj je posledica zgodovine poslovanja in kaj virusa, kakšni načini odpuščanja delavcev se predvidevajo in kje, kdaj bodo izpeljali dokončno reorganizacijo in postavili novo halo v Velenju in kako bodo poskrbeli za delavce, ki jih nameravajo odpustiti," je zapisala Jerkičeva.

Pojasnila je tudi, da odgovorov na to namesto poslovodstva Gorenja ne bodo dajali v sindikatih, ki niso pripomogli k slabim poslovnim odločitvam in niti niso imeli vpliva nanje, sprejemalo jih je vodstvo podjetja, posledice pa zdaj nosijo zaposleni.

"Kar pa lahko storimo, je, da na ime korporacije obesimo veliko črno piko, doma in v tujini, vključno z zdajšnjim in prejšnjim vodstvom. Če poslovodstvo nemudoma javnosti in zaposlenim ne poda zahtevanih odgovorov, bomo to tudi storili, če s potezami, ki jih delajo, tega niso storili že sami," je dejala Jerkičeva in napovedala, da se bo sindikat dejavno vključil v pomoč in zaščito svojih članov v Gorenju in neposredno sodeloval pri vseh dejavnostih, ki se bodo sprejemale.

Hisense bo v Gorenju odpustil 1000 ljudi

SD in Levica: Takoj naj ukrepa država

V stranki SD ob napovedanem odpuščanju v Gorenju pričakujejo "takojšnjo urgenco države", da z lokalno skupnostjo in podjetjem najde način, kako zavarovati delavce. "Ko se je Gorenje prodajalo, so vsi pristojni – v vladi, v Gorenju in na strani kupcev – zagotavljali, da bodo nova delovna mesta, nov razvoj. Izkoriščati trenutno krizo, ko vlada pravi, da bo pomagala, za to, da se tako bistveno posega v družbeno tkivo – 1000 ljudi je namreč šest odstotkov delovnih mest v Velenju – je nesprejemljivo," je v izjavi za medije v Ljubljani danes dejal predsednik SD-ja Dejan Židan.

V Levici opozarjajo, da v veljavnem protikoronskem zakonu ni nobene omejitve, da ne bi Gorenje oziroma Hisense kljub odpuščanju prejel subvencije za spoprijemanje s koronakrizo. "Pomoč, ki jo daje država, ne sme biti brezpogojna, ampak namenska. Podjetja, ki dobijo pomoč, ne smejo odpuščati ali izplačevati lastnikom dobičkov," je v izjavi, ki so jo posredovali iz stranke, dejal koordinator Levice Luka Mesec. Dodal je, da država pomoči ne bi smela deliti brezpogojno, ampak bi morala zahtevati bodisi njeno poznejšo vračljivost bodisi lastniške deleže v podjetjih, ki prejmejo pomoč.

Gorenje: Stroški dela negativno vplivajo na poslovni rezultat

Skupina Hisense Europe ima zaradi pandemije novega koronavirusa v prvem četrtletju izgubo, ki se bo v drugem četrtletju še poglobila. Zato so se odločili zmanjšati število zaposlenih v celotni skupini, tudi v Sloveniji, kjer bodo število zaposlenih tako v proizvodnem kot upravnem delu zmanjšali za približno 1000.

Kot so danes sporočili iz Gorenja, je skupina Hisense Europe po prvih dveh obetavnih mesecih, ki sta bila boljša od primerljivih lanskih, zaradi epidemije novega koronavirusa že marca zaznala močan upad naročil gospodinjskih aparatov. Trend se nadaljuje tudi v aprilu, ko so naročila upadla kar za dve tretjini.

Skupina je tako v prvem četrtletju poslovala z izgubo, ki so jo ustvarili večinoma marca, aprila in maja pa se bo ta še poglobila. "Za april in maj pričakujemo dodatno izgubo ter zaradi posledic pandemije novega koronavirusa in povsem spremenjenih okoliščin na trgih za več deset milijonov evrov slabši poslovni rezultat od prvotnih ocen za to obdobje, ki so predvidevale 1,1 milijona evrov dobička," so zapisali.

Naročila v vseh tovarnah Hisense Gorenje v Velenju, Srbiji in na Češkem so že do konca marca upadla za tretjino, naročila za april pa skoraj za dve tretjini. Tudi v maju in juniju se padec naročil giblje okrog 25 odstotkov, kar predstavlja četrtino manj naročil kot v enakem obdobju lani. V Gorenju se je tako zmanjšala tudi potreba po delavcih v proizvodnji in s proizvodnjo povezanih organizacijskih enotah.

Čeprav se je Gorenje deloma vključil v državne interventne ukrepe za zajezitev epidemije, to ne bo dovolj za premostitev velikega izpada prihodkov, ki močno vplivajo na negativni poslovni rezultat, pravijo v družbi. Stroški dela glede na bistveno zmanjšan obseg poslovanja namreč še vedno negativno vplivajo na poslovni rezultat.

Odpuščanje vpliva na socialno sliko okolja

Direktorica velenjske območne službe zavoda za zaposlovanje Nataša Detečnik je povedala, da odpuščanja delavcev v Gorenju ne more komentirati, saj od podjetja še niso bili o tem obveščeni. Ocenila pa je, da je Gorenje velik delodajalec, tako v lokalnem kot slovenskem prostoru. "Vsekakor odpuščanje katerega koli podjetja vpliva na spremembo gospodarske in socialne slike okolja. Večje kot je število odpuščenih, večje so spremembe," je še dejala Detečnikova.

Velenje na nogah zaradi odpuščanja v Gorenju