Pogonska goriva se bodo v torek pocenila za nekaj centov. Foto: Pixabay
Pogonska goriva se bodo v torek pocenila za nekaj centov. Foto: Pixabay

Cene električne energije še naprej vztrajajo pri visokih ravneh, njihovo umiritev pričakujemo šele proti koncu prihodnjega leta. Vlada je doslej predstavila dva od napovedanih treh svežnjev za blaženje draginje, čeprav ne prinašajo otipljivejšega olajšanja za kupce.

Z znižanjem borzne cene surove nafte, ta se je spustila s 120 na 104 in 108 dolarjev za 159-litrski sod, se bo v torek na slovenskih črpalkah znižala cena derivatov. Po naših informacijah bosta liter bencina in dizla cenejša za nekaj centov, najverjetneje med dvema in tremi centi. Zdaj je zanju zunaj avtocest treba odšteti 1,75 in 1,85 evra.

Cene elektrike pa na borzah še kar rastejo, je za Finance pred dnevi dejal Jan Bohinec iz Gen-I-ja. "Najhujše in najvišje cene šele prihajajo in jih pričakujemo letošnjo zimo, takrat bo cena električne energije dosegla več kot 350 evrov na megavatno uro," je povedal.

Najdražja elektrika bo prihajajočo zimo, nato pa se razmere utegnejo umiriti. "Luč na koncu predora je, da terminski trg od zime naprej, ki bo najtežja za Evropo, predvideva, da se bodo zadeve začele umirjati in nekje do leta 2025 prišle na ravni, ki so sicer višje kot cena električne energije zadnjih desetih let, a še vedno precej obvladljivo v primerjavi s tem, kar nas še čaka," je še pojasnil Bohinec.

Električno energijo za gospodinjske odjemalce zakupujejo ponudniki, medtem ko morajo podjetja nakupe opraviti sama. In prav podjetja ob pogledu na borzne cene čakajo. Zelo malo jih je zakupe elektrike letos opravilo. To pomeni, da se lahko povpraševanje jeseni in konec leta za prihodnja obdobja poveča, kar bo znova navzgor pognalo cene elektrike. Prav na tem področju pričakujemo tudi napoved prihodnjih vladnih ukrepov zoper draginjo. Gotovo bodo vključevali tudi prizadevanja za varčevanje z energijo.

Pogonska goriva se bodo v torek malce pocenila