Foto: MMC RTV SLO/Saša Despot
Foto: MMC RTV SLO/Saša Despot

Kriza s polprevodniki je močno prizadela avtomobilsko industrijo in v Revozu jo občutijo že vse leto, so povedali. Kakšne bodo razmere do konca leta, sicer še ne morejo napovedati, trenutno pa je predvideno obratovanje proizvodnje v dveh izmenah, so dodali.

Stanju oz. ustavitvam proizvodnje se sicer prilagajajo različno, od nedelovnih dni za celotno tovarno do delovanja samo ene izmene.

Potem ko so pri zaposlenih izčrpali vse možnosti za fleksibilnost oz. porabili interno poimenovane x ali neproizvodne dneve, ki jih podjetje plača stoodstotno in jih z določenim številom, podobno kot pri dopustu, predvideva socialni sporazum, pa jim je na voljo ostalo le še čakanje zaposlenih na delo, ki je plačano 80-odstotno, so še pojasnili v Revozu.

Revoz sicer v približno dveh tretjinah kot edina Renaultova tovarna izdeluje model twingo. Izdelujejo še električni twingo ter modela clio in električni smart. Običajno dnevno izdela nekaj več kot 700 vozil, zaposluje pa nekaj več kot 2400 ljudi.

Adria Mobil Foto: BoBo
Adria Mobil Foto: BoBo

Težave ima tudi Adria Mobil

Pomanjkanje elektronskih delov oz. elektronskih čipov je sicer svetovna težava in med epidemijo covida-19 ne hromi le avtomobilske industrije. Težave z oskrbo se v avtomobilski industriji stopnjujejo in v večini vplivajo tudi na oskrbo oz. dobavo baznih vozil, kar vpliva na organizacijo dela tudi v novomeški Adrii Mobil.

Kot so pojasnili v Adrii Mobil, se bodo morali razmeram tudi v prihodnje dinamično prilagajati. Na motnje pri oskrbi se odzivajo predvsem s prilagojenim delovanjem, pri čemer organizacijo dela prilagajajo individualno po posameznih sektorjih. Sicer pa so za mesec dni že zaprli linijo za proizvodnjo kombiniranih vozil oz. vanov, novembra pa bo sledilo tritedensko zaprtje izdelave avtodomov, so potrdili.

"Manjši obseg proizvodnje na programu avtodomov in vanov bomo kar najbolj nadomestili s povečevanjem obsega proizvodnje počitniških prikolic," pri katerih opažajo rast povpraševanja, pri proizvodnji teh pa tudi ni večjih oskrbnih težav, so opozorili.

V tej novomeški družbi zaposlujejo nekaj več kot 1300 ljudi, organizacijo dela pa bodo prilagajali individualno po posameznih sektorjih, in sicer s prerazporeditvami na delo v druge proizvodne oddelke, s prerazporejanjem delovnega časa, izrabo ur in letnega dopusta.

"Kljub veliko nejasnostim pa je dejstvo, da želimo to obdobje premostiti tako, da ohranjamo zaposlenost, da izkoristimo vse možnosti, ki jih imamo na razpolago ter da s fleksibilnim delom in prilagajanjem razmeram ustvarimo najboljše možnosti, da varno izidemo iz teh razmer ter se čim hitreje odzovemo na rast naročil izdelkov, ko bodo razmere to dopuščale," so poudarili.

S fleksibilno organizacijo dela se bodo skušali razmeram kar najbolj prilagoditi, tako da bi v poslovnem letu, ki v Adrii Mobil traja od 1. septembra do 31. avgusta, izpad proizvodnje zaradi neoskrbljenosti čim prej in čim bolj nadomestili ter oskrbeli prejeta naročila, so dodali.

Sicer pa vpliva omenjenih težav na obseg proizvodnje v tem poslovnem letu za zdaj ne morejo oceniti. "Se pa zavedamo zahtevnosti razmer, s katerimi se spopadamo, in v katerih bodo uspela le najbolj fleksibilna, prilagodljiva in inovativna podjetja," so pristavili.

V zdajšnjih razmerah je tovrstne napovedi težko podati, saj so razmere na svetovni ravni tako glede obsega proizvodnje pri naših dobaviteljih kot tudi pri logistiki izredno negotove, kljub temu pa pričakujejo, da se bodo razmere stabilizirale v začetku prihodnjega leta, so še dejali v Adrii Mobil.

Padec prodaje vozil tudi v BMW-ju in Mercedes-Benzu

Pomanjkanje čipov na trgu, ki ga občuti večina večjih svetovnih proizvajalcev, je v tretjem četrtletju vplivala tudi na prodajo nemškega avtomobilskega proizvajalca BMW. Ta je kljub težavam v trimesečju prodal 593.000 vozil njihovih treh znamk, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Stanje v dobavni verigi bo po predvidevanjih avtomobilskega proizvajalca še naprej napeto, zato ne morejo izključiti, da bodo vplive čutili tudi v prihodnjih mesecih. Pod okrilje skupine BMW poleg istoimenske znamke spadata še Mini in Rolls-Royce.

V tretjem četrtletju je skupina prodala 539.000 vozil, kar je 12 odstotkov manj kot v istem lanskem obdobju, medtem ko je tekmec Mercedes-Benz poročal celo o 30-odstotnem padcu prodaje, poroča DPA. Marcedes-Benz je med julijem in koncem septembra prodal 428.000 vozil.

Vodja prodaje pri BMW-ju Pieter Nota je kljub nekoliko slabšemu četrtletju prepričan, da bo skupina do konca leta dosegla zastavljene načrte. V devetih mesecih leta je skupina prodala 1,932 milijona vozil, kar je 18 odstotkov več kot v primerljivem lanskem obdobju, ki ga je sicer v glavnem zaznamovala pandemija covida-19.