To jesen je dogajanje na finančnih trgih zunaj meja domišljije. Vlagatelji lahko le nemočno opazujejo, kako delnice izgubljajo tla pod nogami. Foto: Reuters
To jesen je dogajanje na finančnih trgih zunaj meja domišljije. Vlagatelji lahko le nemočno opazujejo, kako delnice izgubljajo tla pod nogami. Foto: Reuters

Popolna panika. Vlagatelji so tako prestrašeni, da likvidirajo celotni portfelj in gredo v denar.

Med številnimi trgi, ki so se odločili, da trgovanje zaradi neobvladljive panike povsem ustavijo, je bila v četrtek tudi Džakarta. Indonezija, največje gospodarstvo jugovzhodne Aziji, se spopada z novo krizo, potem ko še ni pozabila tiste pred desetimi leti. Foto: Reuters

Strah, da bo grozovita finančna kriza uničujoče vplivala na svetovna gospodarstva in jih pahnila v depresijo, je povsem upostošil finančne trge. Stampedo prodajnih naročil je newyorški Dow Jones v zadnjem tednu oklestil za 18 odstotkov, kar je absolutni rekord v več kot stoletni zgodovini tega delniškega indeksa. V petek je kazalo celo na popoln zlom, saj je bil Dow v uvodnih minutah za skoraj 700 točk v minusu in je po marcu 2003 pogledal pod 7.900 točk, nato pa se vrnil "med žive" in teden končal pri 8.451 točkah. Po osmih zaporednih črnih dnevih bi bil zdaj res že čas za rast v medvedjem trendu ("bear market rally").

Rešiti, kar se rešiti da
"Vlagatelji ne prodajajo zato, ker bi bilo vrednotenje delnic slabo ali ker bi grozile višje obrestne mere, ampak zgolj zato, da rešijo, kar se še da, in da pridejo do tako želenega denarja," je petkov stampedo komentiral analitik pri Deutsche Bank. Marsikdo ima namreč določeno mejo, pod katero ne trpi več novih padcev. Sprožijo se stop-loss naročila, banke zapirajo pozicije strank, ki so pri njih najele posojila in jih zavarovala z delnicami, izločajo se nokavt certifikati in padanje dobi še dodaten pospešek.

Prva naloga: odmrzniti denarni trg
Tudi na Ljubljanski borzi lahko tu iščemo vzroke za tako ekstremne padce, nikakor pa ne v slabem poslovanju podjetij. Ves svet je obseden le z eno idejo: kako dolga bo recesija in ali jo lahko omilijo ukrepi centralnih bank in vodilnih finančnikov. Trg hoče dejanja, ne besed. Ta konec tedna so na kriznem sestanku finančniki ministri G7 podprli akcijski načrt. Prvi cilj je, da bančni trg začne normalno delovati, saj si banke trenutno med seboj zaradi strahu, katera bo naslednja, ki bo propadla, nočejo posojati denarja.

Preprečiti nadaljnje propadanje bank
V Veliki Britaniji bo vlada štirim največjim bankam (HBOS, Royal Bank of Scotland, Lloyds TSB in Barclays) ponudila 35 milijard funtov pomoči. S tem nezaslišanim posegom bo postala največja posamična lastnica bank HBOS in Royal Bank of Scotland. Ameriški finančni minister Henry Paulson je napovedal, da bodo tudi v ZDA začeli odkupovati bančne delnice, če bo to potrebno. Druge rešitve enostavno ni, pa čeprav se to dogaja deželi, ki je vedno zagovarjala, naj se država ne vmešava v gospodarstvo.

Denar je kralj!
Trg surovin je v petek prav tako doživljal silovite pretrese. Cene bakra so padle za 14 odstotkov in pristale najnižje v zadnjih treh letih. Od julijskega rekorda je baker oddaljen že 46 odstotkov. Nafta je padla za deset odstotkov in jo lahko prvič po letu dni vidimo pod mejo 80 dolarjev. Celo zlato, ki je prejšnje dni občutno pridobivalo, je zaradi unovčevanja dobičkov in močnejšega dolarja izgubilo tri odstotke. "Popolna panika. Vlagatelji so tako prestrašeni, da likvidirajo celotni portfelj in gredo v denar," so bili odzivi posrednikov.

T. O.

Popolna panika. Vlagatelji so tako prestrašeni, da likvidirajo celotni portfelj in gredo v denar.