Lažna elektronska sporočila so na prvi pogled videti, kot da jih je poslala Pošta Slovenije, saj vsebujejo logotipe in ime Pošte Slovenije. A opozarjajo, da gre za t. i. phishing prevaro, s katero skušajo goljufi pridobiti podatke plačilne kartice in oškodovati prejemnika elektronskega sporočila. Pošta Slovenije zato svetuje, naj bodo ljudje v času povečanega spletnega nakupovanja še posebej previdni. Takšnih prevar ni mogoče preprečiti, najbolj učinkovita metoda pa je ozaveščanje, da prejemniki sami prepoznajo lažna sporočila in ne nasedajo tovrstnim prevaram, so zapisali.

Foto: Pošta Slovenije
Foto: Pošta Slovenije

Porast tovrstnih lažnih sporočil opažajo predvsem v času povečanega nakupovanja, kakršen je tudi čas predbožičnih nakupov. V elektronskem sporočilu je povezava na lažno spletno stran, kjer je plačilo stroškov dostave mogoče samo s plačilno kartico. Spletna stran je ponarejena in opremljena z logotipi Pošte, saj tako goljufi zavedejo prejemnika. Če ta vnese zahtevane podatke iz plačilne kartice, storilci v naslednjem koraku zahtevajo še potrditveno kodo, ki so jo prejemniki prejeli od banke in s katero potrdijo transakcijo. S tem nevede potrdijo transakcijo, ki je praviloma bistveno višja, tudi okoli sto evrov ali celo do limita, ki ga omogoča kartica.

Na pošti pravijo, da si prizadevajo, da bi tovrstne prevare, ko gre za zlorabo njihove celostne grafične podobe, omejili, pri tem pa sodelujejo tudi s SI-CERT-om in policijo. A spletni kriminalci hitro selijo lažne spletne strani na druge domene, lažna sporočila pa pošiljajo iz množice anonimnih elektronskih naslovov.