Foto: EPA
Foto: EPA

Delodajalci jih iščejo v tujini, vedno več tudi v Severni Makedoniji. Memorandum o zaposlovanju med državama je podpisan, pričakuje se le še podpis sporazuma, poroča novinarka Radia Slovenija Urška Valjavec.

Analiza zavoda za zaposlovanje za leto 2023 kaže na umirjeno padanje brezposelnosti. 4,1-odstotna anketna brezposelnost Slovenijo na evropski lestvici uvršča na visoko šesto mesto. Kot pojasnjuje v. d. direktorica zavoda za zaposlovanje Metka Barbo Škerbinc, sta pred nami na primer Malta in Poljska z 2,5-odstotno oziroma 2,8-odstotno anketno brezposelnostjo, na repu pa je Španija z 11-odstotno stopnjo brezposelnosti.

Tuji delavci v Sloveniji predstavljajo okoli 14 odstotkov delovne sile. Večina jih dela v gradbeništvu, gostinstvu, zdravstvu in prevozništvu.

Sorodna novica Število brezposelnih novembra skoraj nespremenjeno

Za izboljšanje produktivnosti bi morali k nam privabiti visoko kvalificiran kader. Gre za vprašanje, ki zajema stanovanjsko problematiko, problematiko šolstva, zagotavljanja vrtcev, združevanja družinskih članov. Država je naredila korak naprej pri migracijski in integracijski strategiji.

Večina tujcev prihaja iz Bosne in Hercegovine, Srbije in Kosova, v zadnjem času je vedno več državljanov Severne Makedonije, med drugim poroča Urška Valjavec.

Slovenija želi privabiti digitalne nomade iz tujine

Časopis Delo je pred dnevi pisal, da je ministrstvo za notranje zadeve pripravilo predlog novele zakona o tujcih, ki naj bi omogočila lažje zaposlovanje in bivanje visoko kvalificiranih delavcev iz tujine v Sloveniji.

Predlog sprememb uvaja evropsko direktivo o modri karti EU-ja, ki je namenjena lažjemu zaposlovanju visoko usposobljenih državljanov tretjih držav v Evropski uniji.

Novela tudi uvaja dovoljenje za začasno prebivanje digitalnih nomadov. Kot pišejo v Delu, strateški svet za digitalizacijo meni, da bi ureditev statusa digitalnih nomadov povečala pretok znanja in izkušenj, povečala prihodke v državni proračun in okrepila prepoznavnost Slovenije.

Status digitalnega nomada naj bi imeli tujci, ki niso državljani EU-ja in so zaposleni ali samozaposleni ter opravljajo delo na daljavo prek komunikacijske tehnologije pri poslovnem subjektu s sedežem zunaj Slovenije, ki ni vpisano v poslovni register Slovenije in ki ne pridobiva dohodka v Sloveniji.